Intrigi.bg Политика Румен Радев свиква Велико народно събрание

Румен Радев свиква Велико народно събрание

51
0

Напълно реалистично е скоро да има решение на Конституционния съд, което да отхвърли като антиконституционни нескопосаните промени, орязващи правомощията на президента при съставянето на служебно правителство. Под сурдинка се намеква, че това може да се случи още в края на юли.

А ако КС пореже правните абсурди на ПП-ДБ, Румен Радев отново ще може да реди кабинет по свое усмотрение, четем в „Галерия”.

Държавният глава крие в ръкава и други козове, освен да съставя правителства или да направи партия, за което се говори от години. По-смел ход от страна на Радев е да се върви към Велико народно събрание (ВНС). Ако това стане, най-накрая може да кажем, че преходът е свършил, смятат политолози.

Разбира се свикването му не става изведнъж, трябва да се извърви дълга процедура. За да бъде свикано ВНС, трябва да бъде поискана промяна в Конституцията. Това могат да направят половината народни представители – 120, или президентът.

Парламентът разглежда искането най-рано два и най-късно пет месеца след внасянето му, а решението трябва да гласуват поне две трети, или 160 от народните представители. Ако парламентът вземе такова решение, президентът насрочва избори за ВНС в срок от три месеца.

То се състои от 400 депутати и може да приеме нова Конституция, да решава въпроси за изменение на територията на страната, да решава въпросите за промени във формата на държавно устройство и на държавно управление.

През изминалите 2 години две партии поискаха ВНС. Първата беше ИТН на Слави Трифонов, която през лятото на 2022 г. се заяви за провеждане на референдум за Велико народно събрание, което да въведе президентска република, но не можа да събере достатъчно подписи за провеждането на такова допитване.

Миналата година през май ДПС с председател Мустафа Карадайъ поиска от трибуната свикване на ВНС заради „разпад на държавността в страната“. Според ДПС трябваше да има промени в Конституцията, за да се проведе нужната съдебна реформа. Всичко обаче си остана само на думи.

Тежката политическа криза и ниското доверие в институциите отново поставят на дневен ред въпроса за свикване на Велико народно събрание. Решението може да го вземе президентът.

Сега обаче по-спешен е въпросът дали ще има редовно правителство с втори или трети мандат, след като първият не можа да излъчи кабинет и се провали.

Докато анализатори и политици се включват в реденето на пасианси за втория, който трябва да отиде в ДПС, започна и другата драма – коя партия ще избере президентът, за да ѝ връчи третия мандат. С оглед на всички скандали в ДПС, вторият мандат изглежда обречен.

Не е ясно кой трябва да отиде при държавния глава, за да разговаря с него по време на консултациите – дали Делян Пеевски или Джевдет Чакъров. Двамата са в открита вражда, като Чакъров взе страната на Ахмед Доган в конфликта му с Пеевски.

Докато всички „хвърлят боб“ за втория мандат, то за третия вече тече люта битка между партиите, които се надпреварват да се самопредлагат на „Дондуков“ 2 като спасители – и „Възраждане“, и ИТН, и БСП, а отскоро и ПП-ДБ.

Засега само от „Величие“ не са заявили готовност за съставяне на правителство, но те и не могат, след като парламентарната им група се разпадна. Исканията за експертен, национално отговорен, програмен, а от няколко дни и за технически кабинет се появяват всеки ден, но засега няма индикации от президентството на кого Ру-мен Радев е решил да го даде.

В началото мнозина смятаха, че най-вероятно формацията „Има такъв народ“ ще се окаже избраната, но сега все повече се говори, че държавният глава ще връчи третия мандат на брокерската коалиция „Продължаваме промяната“-„Демократична България“.

Макар шансът за реализиране на третия мандат да е минимален – между 5 и 10% според социолози, те не отричат, че всичко е възможно. И това зависи от разрешаването на кризата в ДПС или по-точно, след като се види към кого се накланят везните – към Доган или към Пеевски. Ако почетният председател вземе превес, и ПП-ДБ, и ГЕРБ ще са по-склонни на преговори с тях. И точно оттам може да дойде изненадата, подсказват анализаторите. Ръководният орган на ПП обаче реши, че няма да участва в разговори за съставяне на правителство в този парламент.

Иначе всички чакат раждането на партия около президента, но както доскоро твърдяха, че тя ще се появи, така сега са по-склонни да смятат, че Радев няма да напусне предсрочно „Дондуков“ 2.

Някои дори му дават между 7 и 10 процента на бъдещи избори, други пък са убедени, че ще помете цялото статукво като алтернатива на всички досегашни партии.

Разбира се, това са само догадки и редене на политически пасианси, а последната дума имат хората, които на вота на 9 юни показаха, че нямат никакво доверие в политическите партии.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име