Intrigi.bg Политика Румен Радев: Президентът не може да е архитект на управляваща коалиция

Румен Радев: Президентът не може да е архитект на управляваща коалиция

183
0

„Поздравявам ви, че успяхте да затвърдите и разширите подкрепата на вашите избиратели, за това, че водите активен диалог за проблемите в страната“. Това заяви президентът Румен Радев по време на консултациите с Демократична България, предаде репортер на БГНЕС.

Радев коментира и забележката на ЕК по последния вариант на Плана за възстановяване и устойчивост. Изискванията на ЕС непрекъснато растат. Има редица важни области, където ЕК иска да види изразходването на средствата по най-добрия начин. Посочва се изрично условие за реформа в правосъдната система, в областта на главния прокурор, изисквания за реформи в здравеопазването, в пазарните механизми, така че икономиката ни да бъде поставена на по-ясни принципи. Посочва се неудовлетвореност от начина на ръководство на БЕХ и се очакват дълбоки реформи. Посочва се, че България е страната с големи поръчки с директно договаряне с фирмите, без прозрачни конкурси. В енергийната сфера се посочва, че проектите там трябва да са отворени за международно участие в конкурсите. Това е инструмент за реформи, не просто раздаване на пари, коментира Радев.

Това споделям с вас, защото тези реформи не може да бъдат решени от служебния кабинет. Всичко друго изисква парламент с ясна реформаторска воля, активно правителство, обединено около общи принципи. Важно е партиите да постигнат консенсус върху най-важните приоритети. Аз не искам кабинет на всяка цена. Президентът не може да е архитект на управляваща коалиция. Но настоявам да се изчерпят всички опции на диалога и едва тогава да се пристъпи към избори, добави Радев.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име