Intrigi.bg Политика Румен Радев: Високо ценим подкрепата на стратегическите ни партньори от САЩ, Германия...

Румен Радев: Високо ценим подкрепата на стратегическите ни партньори от САЩ, Германия и ЕК

531
0

Реализацията на приоритетните проекти на инициативата „Три морета“ ще промени коренно ситуацията в устойчивото развитие на региона и Европа като цяло. Това заяви президентът Румен Радев, който откри Шестата среща на върха на инициативата „Три морета“ в София.

Срещата на върха, съпътствана от бизнес форум, е в рамките на българското домакинство на инициативата, която обединява дванадесет държави – членки на ЕС, от региона между Адриатическо, Балтийско и Черно море.

Румен Радев заяви, че постоянното развитие на проектите, които са 90 през 2021 г., показва нивото на амбициите на страните от инициативата. Тези амбиции обаче показват, че има значителен дефицит и сме изправени пред необходимостта да ги реализираме независимо от бюджета, което дава още един повод за дискусии колко ефикасни сме в реализирането на трансграничните и вътрешнорегионалните подходи като развиваме Многогодишната финансова рамка на ЕС и нашите финансови планове, колко ефикасни сме в планирането, вземането на решенията, управлението на процесите в рамките на инициативата, дали използваме достатъчно подходящи и всеобхватни инструменти за тези цели, посочи Радев.

Президентът каза, че инициативата „Три морета“ се развива като уникален инструмент, който използва енергията на сътрудничеството, засилва капацитета на страните да развиват приятелските отношения, да генерират развитие и стойности, и Срещата на върха в София е доказателство за това.

Засилването на устойчивото развитието е ключът към успеха – това е нашата политическа воля, която е изразена в концепцията на инициативата „Три морета“, каза още Румен Радев. Той отбеляза дискусиите на срещата за визията как страните да развиват по-добро сътрудничество и свързаност в образованието, науката, технологиите, иновациите като основа и гаранции за просперитета и бъдещето развитие на региона и за постигането на конкурентоспособност.

Високо ценим подкрепата на нашите стратегически партньори – САЩ, Германия и ЕК, каза Румен Радев.

Президентът съобщи, че Срещата на върха в София ще започне с приемане на съвместна Софийска декларация, което ще демонстрира жизнеността на инициативата, основана на общата политическата воля и политически ангажименти.

Президентският панел на срещата е на тема „Инициативата „Три морета“: Път към по-силна, обединена и конкурентоспособна Европа“. Днес към форума се присъединиха президентите на Унгария – Янош Адер, на Литва – Гитанас Науседа, и на Румъния – Клаус Йоханис, премиерът на Хърватия Андрей Пленкович, изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Маргрете Вестагер.

По-късно ще се състоят пресконференция и церемония по предаването на флага на инициативата на следващата държава домакин на форума. Ще бъде валидирана пощенска марка по случай българското домакинство на „Три морета“. 

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име