Intrigi.bg Актуално Роско хвърля боб: Избори 2 в 1 няма да има

Роско хвърля боб: Избори 2 в 1 няма да има

106
0

“Не може, не бива и няма да има избори 2 в 1 заедно с вота за европарламент. Ако има някакво чувство за самосърханение сред евроатлантическите партии, не бива да има изори 2 в 1”. Това вещае в ефира на БНТ куриозният бивш президент Росен Плевнелиев.

“Предстоят големи важни исторически решения не само в България, но и на европейската сцена. Ако кажем, че Борисов и Иванов са по-възрастните в една детска стая, в които другите си бият шамари, то те трябва да проявят зрялост. Ще има ново ръководство на ЕС, на НАТО, има възможност за влизане в еврозоната и Шенген. Това са исторически постижения за България.

Духат силни геополитически ветрове. Всичко това ще доведе до това, че тези политически напрежения ще бъдат поставени под контрол”, коментира Плевнелиев, проходил в бизнеса с правенето на хороскопи пред ГУМ в Благоевград.

Според Роско няма никаква логика да се очаква, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще остави президента Румен Радев да излъчи през поредно служебно правителство български кандидат за еврокомисар.

“Борисов не би искал да спучи мечтите и готовността на една чудесна българка, готова да бъде министър-председател, да вкара българия в Еврозоната, което ще отключи възможност за стратегически инвестиции”, коментира Плевнелиев. Според него големият печеливш от предсрочни избори ще бъде “Възраждане” и популистите около президента Румен Радев, а перспективите пред евроатлантическите партии изобщо не са добри. 

“Нагледахме се на ниска политическа култура, думи, които не биват да се чуват в Народното събрание. Кой на кого седял в скута, делкания, сглобки. Народът не очаква подобно хулиганско отношение. Нужни са малко повече мъдрост, смирение и смисъл”, коментира още Плевнелиев обтягането на отношенията покрай предложения от ПП-ДБ проектомеморандум за управлението.

Според Плевнелиев ПП-ДБ сами са си виновни за начина, по който предложиха документа и взривиха страстите. “Не считам, че модела с двама души начело на ДПС ще даде добри резултати. Чакъров има международна репутация, с международна тежест. Пеевски получава като изпълнителен директор властта в България. Но не очаквам добри резултати”, каза още бившият президент.

Разбира се, че политически проект около президента Румен Радев съществува, попитайте на местно ниво. Веднага ще ви кажат – хората на Радев. Големият въпрос, който стои тук, е за тайминга, коментира още Плевнелиев. Според него Радев ще се бори за властта, като противопоставя останалите партии една на друга и обедини под крилото си различни по-малки формации по модела Сириза в Гърция.

Съжалявам за слабостта на президента Байдън за подкрепата на Украйна. Това колебание на Запада допринася за стотици хиляди жертви и безкрайни разрушения. Пътувам много, разговарям с много лидери, има натрапчиво усещане, че се подготвя сделка с новия Хитлер – Путин, каза още бившият президент. „Това ще счупи всички амбиции на демократичния свят“, допълни Плевнелиев.

СПОКОЙСТВИЕ

“Не виждам някаква сензация в изказването на г-н Бойко Борисов за подялба на министерствата 50 на 50. Доколкото ми е известно, и при съставянето на сегашния кабинет е имало определен баланс между номинации на двете политически сили”.  Това заяви в ефира на БНР регионалният министър Андрей Цеков.

Според Цеков ситуацията не е различна от тази при съставянето на кабинета. “При всички случаи трябва да се търси консенсусен състав. В такава сложна конструкция е трудно да се поставят ултиматуми“, допълни Цеков. 

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име