Intrigi.bg Крими Ром, нападнал баба в Белозем: Полицаите 24 часа ме биха с палка,...

Ром, нападнал баба в Белозем: Полицаите 24 часа ме биха с палка, ток ми слагаха навсякъде

1404
0

Един от ромите, нападнали и ограбили 82-годишната баба Атанаска Минева от пловдивското село Белозем през май миналата година, заяви пред съда днес, че е бил принуждаван да дава показания от полицаите, които са го разпитвали и е бил бит от тях в продължение на 24 часа по време на разпитите по досъдебното производство. Тодор Велиев обяви, че част от подписите под показанията, дадени от него през май миналата година, не са негови, въпреки че разпитите са били в присъствието на адвокат и той сам е признал фактите и обстоятелствата по делото.

„Аз съм неграмотен циганин, не мога да чета. Не знаех за какво се подписвам. Насила ме накараха полицаите. Те ме биха много, 24 часа ме биха, чисто гол – едни и същи хора„, категоричен беше Велиев.

„Трима-четирима души ме биха с палка, ток ми слагаха навсякъде. Те ме наплашиха много, чак пистолет ми слагаха на главата. Първо ме би началникът от Раковски, после ме свалиха долу в Четвърто районно. Нямаше адвокат, когато ме биха, той дойде, ама напоследно. Казах ми, че ще ми запалят къщата. Насила ме накараха да си призная, че съм го извършил, а аз не съм“, твърдеше многократно в съдебната зала 33-годишният Тодор Велиев. Той добави, че не може да си спомни нищо.

Пълна амнезия бе получил и Атанас Радев.

Той обяви, че нищо не е подписвал, не можел да чете и не знае нищо. Третият ром – Ангел Василев пък призна, че подписите под показанията са негови, но посочи, че не си спомня какво са му правили.

Тримата нападатели на възрастната жена обявиха това, докато им бяха предявени резултатите от съдебната психологична експертиза, както и от  полиграфското изследване, което и е направено.

Възрастната жена в тежко състояние, ще я разпитват в дома й

По време на делото днес бе приета комплексната съдебно-медицинска и психологична експертиза, направена на баба Атанаска в дома й от експертите. Според нея жената не може да присъства в съдебна зала, за да бъде разпитана, тъй като физическото и психичното й състояние са влошени. Според експертите комуникацията с нея е нарушена, тъй като тя недочува, а за да се говори с нея събеседникът й трябва да бъде на една ръка разстояние и без маска, тъй като жената чете по устните. Освен това в резултат на нападениято и побоя мисленето на възрастната жена било забавено. Жертвата трябвало да ходи често и до тоалетна, като в дома й това било възможно, но не и в съдебната зала. Имало и риск от влошаване на състоянието й, ако бъде призована в съда.

Според експертите не само глухотата но и емоционалното състояние на пострадалата жена пречели на своевременните и изчерпателни отговори, свързани с преживяното насилие. Баба Атанаска изпадала често в плач и вайкане, което налагало да се повтарят въпросите към нея. Вещите лица допълниха, че на жертвата трябва да се осигури седнало състояние и разпитът й да се извърши в присъствието на нейни близки родственици и познати лица, тъй като в противен случай тя би се разтревожила и не би се чувствала защитена.

Заради това съдът определи жената да бъде разпитана в дома си от съдебния състав и в присъствието на съдебния секретар и нейни близки от семейството, както и експертът-психолог. Разпитът се налагал, тъй като имало противоречия в показанията на сина й от досъдебното производство и в съдебна зала и трябвало да се изясни фактическата обстановка.

Според съдия Мария Шишкова адвокатите на тримата нападатели и прокурорът по делото трябва да внесат в 10-дневен срок в съда въпросите, които биха желали да зададат на възрастната жена. В следващото съдебно заседание на защитниците и обвинението ще се предостави възможност да зададат допълнителни въпроси, ако се налага.

Разпитът на Атанаска Минева ще бъде извършен преди следващото открито заседание на съда, което бе насрочено за 23 март, уточни съдия Шишкова.

Престъплението

Припомняме, че  на 8 февруари тримата роми влезли в дома на жертвата с идеята да я ограбят. Единият от ромите блъснал жената на земята. От удара тя паднала и си счупила десния крак в областта на бедрената кост.

Другият ром опрял нож в гърлото на жертвата, отправил закана за убийство – казал й, че ще я заколи, ако баба Атанаска не предаде парите си. Тримата удряли възрастната жена по ръцете и главата. След това започнали да претърсват къщата, за да намерят пари. В крайна сметка те задигнали два телефона, един бойлер и микровълнова печка.

На 28 и 29 май тримата бяха задържани от полицията, като им бяха повдигнати обвинения за грабеж с причиняване на средна телесна повреда на жената. Наказанието, което се предвижда от закона за това престъпление е от 5 до 15 години при условията на опасен рецидив.

По време на пресконференция в Белозем миналата година от прокуратурата съобщиха, че Ангел Василев, който бил родом от Чирпан, имал 6 присъди предимно за грабежи и кражби. Тодор Велиев е извършил 11 престъпления в съучастие с други лица, като най-високата му присъда е 7 години. Атанас Радев също имал 6 присъди.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име