Intrigi.bg Булевард Рок величията, които уволниха всички останали от бандите си

Рок величията, които уволниха всички останали от бандите си

210
0

Особено когато една група е формирана около конкретна ярка личност със силно изразено его, смяната на останалите членове престава да се счита за кой знае какво събитие.

Причините музикантите да се изпокарат са безброй, а най-разпространените не са никаква изненада – лични и творчески конфликти и несъвместимости, сблъсъци заради финанси, заради неразбирателство около авторски права, или заради съвсем ирационални пристъпи и безобразни изцепки (често породени от злоупотреба с вредни субстанции).

В случаите, когато групата има ясно изразен лидер, най-логичният резултат от конфликтите е някой от останалите музиканти да бъде прокуден.

Все пак обаче е рядкост лидерът дотолкова да загуби търпение към околните, че да уволни (почтивсички от групата си.

Звучи лудо и дръзко, но в крайна сметка това е същността на рокендрола. И подобни примери съществуват в някои от най-прочутите групи.

Тук разглеждаме пет банди, преминали през масови уволнения – къде заслужени, къде неизбежни, къде просто вследствие на каприз от страна на лидера.

King Crimson

В началото английската прогресив група е общ творчески проект, в който китаристът Робърт Фрип пише песните в колаборация с Иън Макдоналд, Майкъл Гайлс и Грег Лейк.

Но няколко години след възникването на King Crimson и издаването на легендарния дебютен албум In the Court of a Crimson King (1969), напрежението във взаимоотношенията става нетърпимо за Фрип и той решава да уволни самия себе си, за да спаси групата.

На този етап обаче останалите осъзнават напълно кой е творческият двигател на King Crimson и предпочитат те самите да напуснат, за да оставят на китариста правата върху името и песните.

По-късно той разформирова няколко пъти бандата на своя глава и си оставя ексклузивното право да я възроди отново в различен състав, когато намери за добре.

Rainbow

Колкото голям китарист е Ричи Блекмор, толкова е голямо и егото му, както и желанието му да контролира всеки един процес в своята група.

Това води до отблъскващи крайности в неговото поведение както в Deep Purple, така и по-късно, когато сформира Rainbow.

В Purple си проличава колко склонен е Ричи да неглижира приятелства и лични отношения, за да осъществи визията си за групата и нейното развитие с присъщия си перфекционизъм.

В пиков момент от развитието на британските рок легенди, Блекмор оставя вокалиста Иън Гилън да си тръгне и уволнява басиста Роджър Глоувър.

Маниак на тема пълен контрол, Блекмор става още по-безскрупулен в Rainbow и групата минава през петима различни певци, седмина басисти, седмина барабанисти и седмина кийбордисти.

„Факт е, че никой никога не е напускал Rainbow“, гласи един от известните му цитати.

Ghost

Това е една доста по-скорошна история за необикновения скок на шведската група Ghost до водещо явление в тежката музика през последните години.

Около състава се разигра голям скандал, когато бивши членове започнаха да съдят лидера и певец Тобиас Форге. Дотогава истинските имена на музикантите бяха неизвестни, тъй като те неизменно се появяваха маскирани на сцената. Единствено самият Форге беше идентифициран от феновете, макар че и неговата самоличност все още не беше потвърдена.

Оказа се, че фронтменът и композитор е сменял и въртял редовно останалите от Ghost и поне десетима различни музиканти са носили съответните маски, но са били уволнено от него.

През 2016 г. Форге е събрал съвсем нов състав и се е отървал от всички досегашни членове на Ghost. Той разяснява, че Ghost винаги е била група от този тип и че не е задължително хората, свирещи на живо, да са същите, които са направили студийните записи на песните.

Guns N’ Roses

Говорейки за музикални звезди с огромно его и с мания на тема контрол, стигаме и до Аксел Роуз и всички сътресения през годините в Guns N“ Roses.

През първите четири албума на великите американци, ядрото на групата беше запазено и само Изи Страдлин и Стивън Адлър бяха заменени.

Но от 1996 г. нататък драмата в Guns стана достойна за сапунен сериал, а Аксел установи тотален контрол, докато всички останали в един или друг момент си тръгнаха.

Освен че съвсем съсипа гласа си, напускаше по средата на концерти заради реакции от публиката и влачеше цели 11 години работата по албума Chinese Democracy, певецът трябваше да сформира съвсем нов състав.

По време на властването си като единствен постоянен член на Guns, той смени общо 11 музиканти. През 2016 г. явно нещо се промени в живота му – Аксел още веднъж се впусна в масови уволнения, но после се обедини със старите си другари Слаш и Дъф Маккагън, а даже и донякъде възвърна гласа си.

Не е за вярване, но от цели пет години в състава на Guns N“ Roses няма промени.

Batushka

Полската блек метъл банда има доста странна история, подобна на тази на Queensryche, довела дотам две отделни групи с името на Batushka да оперират съвсем отделно една от друга.

До необичайните събития се стига, когато Кшищоф Драбиковски, който основава Batushka през 2015 г., решава, че е твърде недоволен от представянето на групата на концерти.

Той уволнява барабаниста Марчин Белемюк и се изпокарва с певеца Бартломей Крисюк. Крисюк обаче е собственик на звукозаписния лейбъл, с който Batushka има договор, и решава да използва анонимността на бандата в своя полза (Batushka винаги се появяват с маски на концерти).

Вокалистът записва новия албум без Драбиковски, който иска да отложи изданието, и уволнява оригиналния лидер от създадената от самия него формация.

Това води до съдебна каша, тъй като Драбиковски започва да се съди с Крисюк, а в резултат две различни версии на Batushka съществуват едновременно, записват и издават музика.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име