Intrigi.bg Крими Роднини на убития командос Емил Шарков осъдиха България

Роднини на убития командос Емил Шарков осъдиха България

326
0

Роднини на командоса Емил Шарков, който загина при скандална спецакция през 2014 г. в Лясковец, осъдиха България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Причината е, че властите са засекретили чак до 2020 г. докладите от вътрешното разследване в рамките на МВР за грешките, допуснати при планирането и провеждането на операцията в Лясковец, съобщава „Капитал“. На трите жени от семейството на командоса е присъдено обезщетение за неимуществено вреди от по 8000 евро на човек.

5-години от кончината на командоса Емил Шарков - Общество - Стандарт Нюз

ЕСПЧ приема, че близките не са имали достъп до тези доклади и съответно не са могли да търсят обезщетения срещу държавата за лошо планирана операция. Чак след изтичане на срока за класифициране на информацията от вътрешните проверки, роднините са получили достъп до докладите, но извън срока да заведат дело през националните съдилища за обезщетение срещу държавата.

Злополучната акция на МВР през 2014 г. в Лясковец завърши със смъртта на Шарков и раняването на още няколко души от Специализирания отряд за борба с тероризма. Тогава полицията трябваше да изведе от дома му Петко Петков, който се беше барикадирал и заплашваше, че ще стреля по училищен двор. След грандиозния провал персонално бяха обвинявани тогавашният главен секретар на МВР Светлозар Лазаров, зам. главният прокурор Борислав Сарафов, тогавашният шеф на „Криминална полиция“ Атанас Илков и други, които са планирали и оглавявали операцията. Никой обаче не понесе каквато и да е отговорност.

Впоследствие от МВР хвърлиха вината върху двама местни полицаи, които на своя глава отишли да снимат кооперацията, където живее Петков, и били забелязани. Затова мъжът чакал буден и въоръжен с 4 пушки и започнал стрелба веднага след като СОБТ нахлули. През 2017 г. Петков окончателно бе осъден на доживотен затвор без право на замяна. Така вината беше стоварена единствено върху убиеца, а полицейските началници от това време просперираха в професията.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име