Intrigi.bg Политика Решението на ЦИК да заличи депутата Бойко Борисов е обжалвано в съда

Решението на ЦИК да заличи депутата Бойко Борисов е обжалвано в съда

640
0

БОЕЦ внесе жалба във ВАС срещу решението на ЦИК да заличи Бойко Борисов от кандидатските листи, за да угоди на желанието му да се откаже от депутатското си място, съобщават от организацията на страницата си във Фейсбук.

Два дни по-рано ЦИК прие молбата на премиера Бойко Борисов да бъде заличен от списъка на избраните народни представители и в двата многомандатни района, в които беше избран – в 25 МИР в София и в Пловдив град. Мотивът на ЦИК е, че заявленията за отказ от мандат са постъпили, преди да бъде обявен списъкът на избраните депутати.

Именно това решение на ЦИК сега е оспорено през Върховния административен съд. „Борисов направи същата незаконосъобразна стъпка, като Пеевски след евроизборите – поиска да бъде заличен от листите, като кандидат за депутат, след като са минали изборите и е консумирал правото си да се кандидатира! Той има право на това, но пред органа, за който е избран“, посочват от БОЕЦ.

В жалбата им се посочва, че ЦИК има право само да обяви избраните, но няма право да размества техният състав. „В този случай , Борисов и всички останали имат право да се откажат от местата си в парламента, пред парламента и то след като се закълнат, като депутати. Тогава обаче те трябва да напуснат заеманите от тях постове – премиер, кмет, областен управител и т. н. защото не могат да ги съвместяват след като бъдат обявени за избрани“, твърдят от организацията.

Освен Борисов, след изборите бяха заличени и Искра Михайлова от листата на ДПС-Пазарджик, Десислава Димитрова Тодорова и Каролина Симеонов Кьолер от ДПС-Враца, Хазан Азис и Ресми Мехмед от ДПС Кърджали и Николай Тонев Колев от листата на ДПС-Стара Загора. От листите бе заличен още Павлин Красимиров Ганчев от ГЕРБ – Габрово.

Тези решения са незаконосъобразни, коментира веднага след това представителят на „Демократична България“ в комисията Ивайло Ивков. Той смята, че ЦИК трябва да обяви имената на избраните, а не да се съобразява кой желае и кой не желае това.

„Заявлението на Борисов до ЦИК за отказ от депутатското място в двата избирателни района, в които е избран, е поредната гавра и с избирателите, и с Централната избирателна комисия, и със закона. Той, разбира се, може да се откаже да бъде депутат, но след като ЦИК го обяви за избран и пред институцията, в която е избран“, написа пак по това време във Фейсбук Цветозар Томов, социолог и бивш говорител на ЦИК. Той отбеляза още: „ЦИК не избира кандидат-депутатите, избира ги народът. ЦИК само утвърждава този избор и не може да го променя. Сроковете за отказ от кампанията са фиксирани в Изборния кодекс и изтичат далече преди изборния ден. А ако вече избраният депутат не желае да встъпи в длъжност, той следва да предприеме необходимите действия пред новоизбрания парламент. Да не положи клетва или, ако вече се е заклел, да депозира оставката си пред парламента. Всъщност точно така постъпи Борисов през 2005 година, когато беше избран за депутат от листата на НДСВ в два района. Сега обаче е поредният политик, който извива ръцете на ЦИК да вземе поредното незаконно решение, с което да легитимира една изборна измама“. 

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име