Intrigi.bg Актуално Ремонтът на самолетите Су-25 ще бъде в България с руски инженери

Ремонтът на самолетите Су-25 ще бъде в България с руски инженери

141
0

Cамолетите Су-25 ще бъдат ремонтирани в България и страната ни отправя покана към Русия руски специалисти да се включат. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на срещата си с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров, цитирана от пресцентъра на парламента. Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание, е на двудневно официално посещение в Москва.

Караянчева отбеляза активизирането на двустранните отношения между България и Русия и допълни, че страната ни се стреми да работи в условия на взаимен интерес. Смятаме, че Русия има своето важно място в международния диалог и България като член на Европейския съюз и НАТО може да бъде мост за добри и конструктивни отношения между Русия и тези две организации, подчерта още председателят на българския парламент.

Сергей Лавров е потвърдил, че от септември българските студенти ще могат да работят почасово в Русия, както и че от догодина руската страна ще увеличи броя на стипендиите за български студенти от 225 на 300. Лавров акцентира върху интензивните отношенията между България и Русия. Очакваме и министър Захариева да посети страната ни, посочи той. Не трябва да има пречки в отношенията ни, ние сме традиционно близки народи, подчерта Сергей Лавров.

По време на разговора е отбелязано и успешното сътрудничество по линия на участието на „Росатом“ в удължаването на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“ и че България е поканила „Росатом“ да участва в процедурата за избор на стратегически инвеститор за изграждане на АЕЦ „Белене“. Караянчева е припомнила, че проектът ще бъде реализиран напълно на пазарен принцип и България няма да предоставя държавни гаранции или договори за изкупуване на електроенергия на преференциални цени.

Су-25 на българските ВВС на учението "STRIKE BACK 2019" на Ново село.
Су-25 на българските ВВС на учението „STRIKE BACK 2019“ на Ново село.

Ремонтът на българските щурмови самолети Су-25, който ще е за поне 100 млн. лв., не можа да започне заради оръжейни санкции срещу Беларус. Министерството на отбраната е разплатило 82 млн. лв по договора през декември, но те са върнати заради политиката на кореспондентската банка, която трябвало да направи трансфера.

Съветът на ЕС удължи ембаргото срещу Беларус с още една година през февруари. Санкциите са наложени още през 2004 г. и важат за оръжия и оборудване, които биха могли да се използват за вътрешни репресии.

Решението на правителството за отпускане на сумата за ремонта на Су-25 беше взето в края на ноември, но тъй като не е направено плащане по договора до края на годината, сумата е прехвърлена за 2019 г.

100 млн. лв. е максималната сума, при която могат да се сключват военни сделки без санкцията на парламента. Военният министър Красимир Каракачанов одобри сделката с беларуския „558 Авиационен ремонтен завод“ в Барановичи за ремонт на 14 щурмови самолета Су-25 със своя заповед от 16 ноември. Това беше единствената фирма, с която се преговаряше.

В последния доклад на комисията, водела преговорите с беларуския завод, пише: „Цената за изпълнение на всички възможни дейности по предмета на поръчката (при възникнала нужда от това) за 14 бр. самолети Су-25 е в размер на 73 665 500 евро без ДДС.“ Това означава, че военното министерство можеше да направи пълен ремонт максимум на 8 „щурмовака“ Су-25, и то при решение на правителството.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име