Intrigi.bg Куриози Рекорд: Дело продължава 30 години, трима от ответниците умират

Рекорд: Дело продължава 30 години, трима от ответниците умират

788
1

30 години – толкова е продължило дело за делба на дворно място с две еднофамилни къщи в София. Това е най-дългото производство, което Инспекторатът към Висшия Съдебен Съвет констатира при направена проверка.

Ход на делото е даден през далечната 1985 година и то е приключило чак през 2015 година.

Софийски районен съд разглежда делото на първа инстанции във фазата по извършване на делбата в продължение на 6 години. Допуснати за забявяния, свързани с органзизацията на съдебните заседания и с призоваването на страните. Съдът е насрочил 20 заседания, но цели 18 от тях са били отложени поради нередовно призовани страни по делото.

Основната причина за огромното забавяне обаче се оказва фактът, че е изгубено решението по допускане на делбата и последвалото го производство по възстановяването му.

Един от ответниците подал молба за възстановяване на влязлото в сила решение по допускане на делбата през 1999 година. Така делото е изпратено в Софийски градски съд за извършване на процедурата.

Проведени са 7 заседания, но всичките са отложени заради призоваване на наследниците на починали страни.

През 2005 г. съдът отказва да възстанови решението по делото, защото липсвали данни за индивидуализиране на делбените имоти.

През 2009 година, производството се оказва във Върховния касационен съд, който потвъждава отказа на СГС за възстановяване на решението и делото отново е препратено към СРС.

Следват още няколко прехвърляния между отделните съдилища, за да стигнем до 2011 година, когато Софийски градски съд  е квалифицирал производството като такова за възстановяване на съдебното решение по делото за делба, което е приключило с решение през 2015 г.


Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

1 коментар

  1. Само не разбирам защо на статията е сложен прокурор, след като делото е от гражданско правен характер, а на такъв тип дела прокурор НЯМА!!!!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име