Intrigi.bg Актуално Рашков: Авансите за „Хемус“ са отивали за купуване на избиратели

Рашков: Авансите за „Хемус“ са отивали за купуване на избиратели

662
0

Авансовото плащане по договорите за строежа на автомагистрала „Хемус“ е правено с една-единствена цел – да се отклонят суми, които в по-късен етап да бъдат отклонявани за контролиран вот и купуване на гласове. Парите на данъкоплатците за строежа на един национален обект са отивали за купуване на избиратели и в това нямам никакво съмнение.“

Това обяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков, който заедно с други представители на МВР, Националната агенция за приходите (НАП) и служебния министър на регионалното развитие Виолета Комитова обявиха какво е установила съвместната проверка по строежа на скоростния път.
Бяха посочени примери за авансови плащания без извършване на никаква строителна дейност в съответните участъци. За лотове 7, 8 и 9 например са платени авансово 94 млн. лв., без да са започнали и досега никакви строителни работи.

Рашков, който напоследък говори за „престъпления, които миришат на асфалт“, обеща до 10 дни да бъде предоставена информация за фирмите, през които тези суми са били разпределяни. Във вътрешното министерство имало достатъчно документи, които ще помогнат на разследването и са били укривани. Те показват, че има данни за нерегламентирана дейност.

Преди няколко дни МВР предприе акция с дрон по трасето на все още непостроените участъци от магистрала „Хемус“. Още в началото на работата на служебния кабинет беше съобщено, че през инхаус договори са били отпуснати авансово близо милиард лева. Преди два дни Рашков обяви, че „един български пътен строител“, без да посочи кой, е превеждал милиони в Обединените арабски емирства.

По-конкретна информация за този бизнесмен не беше предоставена и на брифинга в петък, но проверката досега е установила редица нарушения – липса на проведени отчуждителни процедури, отсъствие на подробни устройствени планове, липса на разрешения за строеж и строителни книжа, проблеми с документацията. Рашков дори говори за „множество документни престъпления“.

Рашков заяви, че при проверката органите са се сблъскали с „пирамида, която строи магистрала на зелено“, като за някои участъци не може да се открият фирмите, с които е сключен договор.

Той коментира, че част от магистрала „Хемус“ се строи от неизвестни изпълнители, и попита дали има техника, която да работим на „Хемус“ и която да е собственост на бившия министър на вътрешните работи Младен Маринов. „Ние хем като данъкоплатци осигуряваме строителството на „Хемус“, хем така и ще си плащаме за нейния ремонт след това“, заяви още служебният вътрешен министър. „Нито един български гражданин не може да започне да слага две тухли без разрешение за строеж, а кой е позволил без разрешение за строеж да строи магистрала? Кой се поставя над законите в България“, попита риторично още Рашков.

Трасето на „Хемус“ в последните участъци трябва да бъде преначертано

Последните участъци от автомагистрала „Хемус“ трябва да бъдат преначертани, защото настоящият чертеж преминава през свлачищни терени, през слаби терени и през защитена територия. Но за тези участъци са преведени авансово пари. Това обяви служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова. Тя припомни, че за строителството на участъците 4, 5, 6, 7, 8 и 9 са отпуснати авансови близо милиард лева, без да има необходимост от това. „Това са пари, сложени на огромен риск, и не е имало никаква спешност за даването им тази година, коментира още Комитова.

„За участъците 4, 5 и 6 веднага се заехме да ускорим отчуждителните процедури“, коментира Комитова. За тези лотове отпуснатите предварително суми са близо 300 милиона лева, обяви директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ старши комисар Атанас Илков.

За лотовете 7, 8 и 9 сумите са над 90 милиона лева, като там няма никакви започнати строителни дейности.

„Защо са дадени пари за 4, 5, 6, 7, 8, 9? Още нямаме отговор. Тези пари са раздадени от господин Беличев (бившият директор на „Автомагистрали“ Стоян Беличев – бел. ред.), който твърди, че това било сделката на живота му и парите били застраховани“, заяви още Комитова. Според нея в България няма застрахователна компания, „която да издържи на това ­да ни върне един милиард лева по застрахователни полици“.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име