Intrigi.bg Политика Разюздана „гей сбирка“ в Брюксел е удар под кръста на Орбан

Разюздана „гей сбирка“ в Брюксел е удар под кръста на Орбан

472
0

Близък до Виктор Орбан политик поднесе изненада на разюздано гей парти в Брюксел в разгара на карантината: разкритието избухна като бомба в Унгария, където опозицията и пресата заклеймиха лицемерието на властимащите, които взимат на прицел ЛГБТ общността.

Оставката на евродепутата Йожеф Сайер, стожер на партия „Фидес“, която има мнозинство, може допълнително да отслаби позицията на Унгария, в момент, когато тя е в челен сблъсък с Европейския съюз по въпроса за върховенството на закона.

Въпросният политик призна във вторник, че е участвал в тайна сбирка в Брюксел, описана от белгийските медии като „оргия“. В нея са участвали „25 голи мъже“ и според организатора тя е била „Ковид фрий“ (без спазване на противоепидемичните ограничения), в разрез със здравните правила. След дълго мълчание премиерът Виктор Орбан, привърженик на Европа на нациите, който предния ден демонстрира в социалните мрежи присъствието си на литургия, осъди вчера този „неприемлив и незащитим акт“ според туит на Золтан Ковач, говорител на правителството. „Това, което нашият представител Йожеф Сайер направи, не отговаря на ценностите на нашето политическо семейство“, заяви той.

„Лъжа“

Независимият сайт „Телекс“ отказва да раздава присъди за неща, свързани с личния живот, но отбелязва, че проблемът „е лъжата, непочтеността“. „Фидес“, припомня той, „атакува сексуалните малцинства в Унгария и твърди, че защитава „нормалността“. „Той (Йожеф Сайер) купонясваше в Брюксел, който е отворен за ЛГБТ, обаче направи невъзможен живота на ЛГБТ общността в Унгария, като пренаписа конституцията“, отбеляза в „Туитър“ Саболч Пани, журналист от разследващата медия „Директ36“.

Съпругата на 59-годишния брадат политик, Тюнде Хандо, е член на конституционния съд, след като от 2012 до 2019 г. оглавяваше националната съдебна служба. Сайер, който е юрист, обича да се представя като един от авторите на унгарската конституция, приета през 2011 г., след завръщането на власт на Виктор Орбан. Конституционният текст обаче включва клауза, определяща „институцията на брака като съюз между мъж и жена“, защото правителството иска да защити „християнските ценности“. Сега той иска да бъде записано, че „майката е жена, а бащата е мъж“ и забрана еднополови двойки да осиновяват деца, както и забрана да се вписва смяна на пола в гражданския регистър.

„Отслабена“ позиция

Потвърденото от прокуратурата наличие на наркотици в раницата му и неспазването на мерките срещу COVID-19 са подигравка с морала, проповядван от Виктор Орбан, възмути се вчера опозицията. „Докато политиците от ФИДЕС ни поучават за християнството и семейството, те водят коренно различен живот“, коментира бившият министър-председател от левицата Ференц Дюрчан.

Случаят напомня този с кмета на западния град Дьор, един от икономическите бели дробове на Унгария, който миналата година беше пометен от скандал след публикуването на снимки, на които той участва в оргия на яхта. Но според „Телекс“, отзвукът сега е по-силен: „Този път, не представител на местната власт беше хванат в крачка, а водещият автор на основния закон, основател на „Фидес“ и доверен човек на Виктор Орбан“.

„Изчезването на Йожеф Сайер“, добър познавач на тайнствата на Европейския парламент, на който е член от 2004 г., „ще отслаби позицията на Виктор Орбан“, смята политологът Золтан Лакнер, главен редактор на седмичника „Йелен“.

„Не е част от нашето семейство“

Напоследък министър-председателят стана свидетел на оттеглянето на двама специалисти по европейските въпроси – евродепутатът Дьорд Шопфлин и близкият му съветник Петер Готфрид. Той вече няма да може да разчита на тези трима мъже, „да му предават информация“ от Брюксел, подчертава анализаторът и това може да му липсва на следващата среща на високо равнище на ЕС.

Преговорите се очертават напрегнати, тъй като Будапеща, заедно с Варшава, наложиха вето на бюджета на ЕС и свързани с план за възстановяване, за да отхвърлят новия механизъм, позволяващ държави членки, които не зачитат върховенството на закона, да бъдат лишавани от евросредства. Друг деликатен въпрос за Виктор Орбан е Тамаш Дойч, евродепутат от „Фидес“. Той е взет на прицел, след като сравни поведението на германеца Манфред Вебер с това на гестаповец. Тридесет парламентаристи настояват за изключването му от дясната Европейска народна партия.

„Какво още трябва да направи #Фидес, за да накара всички ви да осъзнаете, че тази партия просто не може да бъде част от нашето семейство“, отсече вчера в „Туитър“ председателят на тази политическа формация – полякът Доналд Туск./БТА

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име