Intrigi.bg Политика Разумно е да се излъчи кабинет, който да управлява до Нова година,...

Разумно е да се излъчи кабинет, който да управлява до Нова година, смята Татяна Дончева

291
0

„Бойко Борисов смята, че викането му в парламента е посегателство на достойнството на особата, което и Фердинанд не си е позволявал“. Това заяви пред БНР Татяна Дончева от „Изправи се! Мутри вън!“, заместник-председател на 45-ото Народно събрание. Тя допълни, че Борисов не зачита парламента и мисли, че „там работят хора, с които само може да си послужи“, a белег за това е отношението му към предишната председателка Цвета Караянчева. Според Дончева премиерът в оставка не е в състояние да представи Плана за възстановяване пред НС и констатира, че това означава, че Борисов не би могъл да го представи и пред европейските институции, което означава, че „интересите на страната ни са били злепоставени“. „Той иска пари от Европа, без да може членоразделно да обясни основите на плана, на мерките, това е потресаващо и трябва да ни занимава“, смята Дончева.

„Структурната промяна на Министерския съвет е полезна, но ако няма сили за това, защото мнозинството в НС е крехко, няма да можем да го направим“, коментира зам.-председателката на парламента. „Премислянето на едно правителство, дори то да съществува една седмица, е важно, защото то ще служи като емблема за следващите избори, в които ще влезем всички. Ако „Има такъв народ“ предложи правителство, което хората смятат за несъстоятелно, те няма да спечелят от това, ако ние подкрепим такова правителство, ние също няма да спечелим от това“, допълни Дончева.

Тя беше категорична, че ще е разумно, ако се излъчи кабинет, който да управлява до Нова година, за да се осигури плавно превземане на властовите позиции на ГЕРБ и да не се проведе кампания за президентските избори в условия на служебен кабинет.

Юристката определи случващото се в Народното събрание като обнадеждаващо: „В дясната част на залата усетиха, че трябва да си сътрудничат. ДПС се метнаха на влака на промяната в движение. БСП предложиха мораториум, който по начина, по който го предлага Корнелия Нинова, е юридически неиздържан и конституционно уязвим. Ние сме отворени за такова нещо, но искаме да бъде доработено. Въпрос на такт е дясната част на залата да не отнема инициативата на Нинова и да дадем възможност на колегите от БСП да прецизират предложението си и да го внесат по нормален начин… Това ще бъде начало на добро сътрудничество“, каза Дончева.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име