Intrigi.bg Актуално Разследват руска връзка при четири взрива у нас

Разследват руска връзка при четири взрива у нас

186
0

Шестима руснаци може да са замесени във взрива на складове у нас, в които са съхранявани боеприпаси на търговеца Емилиян Гебрев, предназначени за Грузия и Украйна. Такова обосновано предположение изказаха днес от Специализираната прокуратура и ДАНС.

Направен е анализ на случаите на инциденти във военни складове през последните 10 години и са открили сходство при четири от тях. И досега не е открита причината за инцидентите, а преди тях винаги е възниквал пожар, което е налагало евакуация на работниците и затова няма жертви.

Първият случай е от 12 ноември 2011 г., когато до с. Ловни дол гръмна склад, собственост на фирма “Емко” на Гебрев.

Четири години по-късно до карловското село Иганово избухна склад с готова продукция на ВМЗ-Сопот, част от която принадлежи на същото дружество. Месец и половина по-късно до същото село отново гръмнаха боеприпаси.

На 31 декември същата година в сградата на бившия Институт по специална техника в София при пожар изгарят иззетите веществени доказателства по делото за взривовете до с. Иганово.

Четвъртият случай е през 2020 г. до град Мъглиж, когато е взривен склад за капсул-детонатори и възпламенители на завод “Арсенал”. Категорично установено е, че складовете са взривени дистанционно.

В момента се събират доказателства за съпричастността на шестима руснаци, намирали се у нас по време на експлозиите. Ще се проверява и каква е връзката с унищожените складове за боеприпаси през октомври 2014 г. в Чехия, където също се е съхранявала и продукция на “Емко”. Разследващите са стигнали до извода и че има връзка между взривовете и опитите за отравяне на Емилиян Гебрев, сина му и служител във фирмата му, за което са обвинени трима души от Главното разузнавателно управление на Русия, които се издирват.

Днес главният прокурор Иван Гешев благодари на спецпрокуратура и ДАНС и каза, че не може да се намесва в разследванията им, но иска да ги окуражи в работата им в интерес на националната сигурност.

Сергей Лавров: ЕС да отговори за ситуацията с оръжията

Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви днес в ироничен коментар, че е “добре, че все още не са ни обвинили за убийството на австрийския престолонаследник Франц Фердинанд през 1914 г., но очевидно това предстои”.

“Мога да допусна, че ЕС трябва да се погрижи за ситуацията както в Чешката република, така и в България. Ситуация, която е свързана с факта, че някои частни предприемачи имат отношение към търговията с оръжие, съхранението на оръжията, боеприпасите. ЕС все пак е длъжен да отговори на въпроса, който вече зададохме и който се заключава в това доколко ЕС контролира изпълнението на неговите членове на задълженията по различни документи в сферата на оръжията”, заяви още Лавров, отговаряйки на въпрос на ТАСС.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име