Intrigi.bg Крими Разследват Гигинския манастир за невърнатия кредит от КТБ

Разследват Гигинския манастир за невърнатия кредит от КТБ

306
0

Прокуратурата и Митрополията търсят къде Гигинския манастир е покрил парите, които е получил то ДФ ”Земеделие” за връщане на кредита от КТБ. Прокурорската проверка е по сигнал за фалшифициран документ, свързан с кредита от 395 хиляди от дадени от банката на манастира. В Софийска митрополия също тече трескава проверка, поискана от патриарха. Отец Никанор, който представлява манастира, многократно обясни, че парите ги няма. Въпросът е къде са?

Проверката на прокуратурата е започнала миналия месец. Тогава стана известно, че манастирът има невърнат кредит към банката. Синдиците на КТБ обявиха търг, на който да продадат вземането си от Гигинския манастир*. Това даде повод да се разчуе за случая.  Междувременно Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, съобщи пред БТА, че в Софийска митрополия „две комисии – по европейски проекти, и имотната комисия – подготвят доклад по случая, изискан от патриарха“.

Единственото, което стана ясно до момента, е позицията на Гигинския манастир. Тя е, че с промените в закона за вероизповеданията, които влязоха в сила от 1 януари, манастирът не е застрашен от нищо. Дали наистина е така? Оказва се, че спред информацията в документите, както и според Софийски градски съд невинността на отеца, който обиколи телевизиите, за да обяснява, че манастирът не се продава, е поставена под съмнение. Твъредията на игуменът на “Манастир Св.Св.Козма и Дамян”, или известният като Гигински манастир, отец Никанор се оспорват както от бивши администратори на КТБ, така и от други духовни лица. Никой не иска да се продава или изземва имущество на манастира, но всички искат истината да излезе наяве.

Договорът за ремонт на манастира по европроект за 792 000 лева е сключен с Фонд „Земеделие“ през март 2013 г. от стария игумен архим. Евгений. Корпоративна търговска банка осигурява банковата гаранция от 395 000 лв.  През 2014 г., за да се довършат ремонтно-възстановителните дейности, манастирът решава да сключи договор за банков кредит отново с КТБ. Сумата, за която е сключен договора е 395 000 лв. Този кредит е следвало да бъде върнат с плащането на втория транш на Държавения фонд.

Как „изчезват“ парите?

Но това не се случва, защото парите от фонда, вместо в КТБ, попадат в друга банка. Причината е, че манастирът е сключил анекс към договора с друга банкова сметка по която да получи транша от ДФ „Земеделие“.

Вижте документите:

Анекс от 18.08.2014 г. между Фонда и Манастира, с който е сменена сметката, по която трябва да се получат средствата за погасяване на кредита.

.

Уведомително писмо от Фонда до Манастира за извършения банков превод на парите.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име