Intrigi.bg Политика Разплаканото момиче от протеста през 2013 г. вече е кандидат за кмет

Разплаканото момиче от протеста през 2013 г. вече е кандидат за кмет

576
0

Десислава Николова, чиято снимка с полицай от антиправителствените демонстрации през 2013 г. стана един от най-популярните образи на протеста у нас, е кандидат за кмет на Банкя.

Николова, която е председател на младежката организация на „Да, България“, е издигната от коалицията „Демократична България“ и е регистрирана от столичната общинска избирателна комисия на 24 септември. Кандидатурата ѝ стана известна днес, след като много хора в социалните мрежи споделиха нейна официална снимка за кампанията.

.


Образът на Николова стана популярен и в страната, и в чужбина след публикуването във Фейсбук на снимка как тогавашната 15-годишна ученичка, разплакана, е хванала полицай на един от големите протести срещу правителството на Пламен Орешарски. Кадърът е направен от Стефан Стефанов на 12 ноември 2013 г., когато полицията отцепва бул. „Цар Освободител“, за да изведе с автомобили депутати от Народното събрание.

„Този, който държа за раменете, имаше малко кръв по носа, явно се беше ожулил. Видях как пазеше хората и опитваше да спре полицаите да ни бият. Разплаках се и му казах да се пази. Той ми отвърна “Дръж се. Всичко ще е наред“, разказа тогава Десислава Николова пред „Дневник“. Снимката ѝ обиколи и световните информационни агенции, но вниманието доведе до проверка от агенцията за закрила на детето, а момичето и баща ѝ бяха призовавани няколко пъти в СДВР за показания.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име