Intrigi.bg Крими Разкриха схема за източени 3 милиона от НОИ

Разкриха схема за източени 3 милиона от НОИ

352
0

Три милиона лева щета е била нанесена на НОИ от неправомерно отпуснати пенсии, предаде БГНЕС в града.

В крупната схема за измами са участвали бивша служителка на НОИ, мъжът, с когото е живяла на семейни начала, и нейната дъщеря.

Това обявиха на извънреден брифинг в Пловдив шефът на полицията Йордан Рогачев, районният прокурор Чавдар Грошев и наблюдаващият Димитър Пехливанов.

Задържани са три лица в Пловдив за измама в големи размери и съставяне на неистински документи – удостоверения за осигурителен стаж при пенсиониране

Операцията по задържането е била проведена от Икономическа полиция в Пловдив вчера, посетени и претърсени са били няколко адреса, извършени са били и изземвания.

„Разкрита беше изключително ефективна схема, която е нанесла вреда на различни лица и на НОИ”, каза прокурор Грошев.

Той уточни, че в основата на схемата стои бивша служителка на НОИ, която се е занимавала с пенсионни услуги.

Различни лица са я упълномощавали тя да подготвя наборът им от документи за пенсиониране.

62-годишната жена е работила с дъщеря си и мъжът, с който живее. При недостиг на стаж за пенсиониране тя е взимала от лицата, подлежащи на пенсия, пари на ръка, като им е казвала, че ще заплати този стаж в НОИ от тяхно име.

След това е изготвяла неистински документи, които са били подавани в НОИ за получаване на пенсия, а парите, които хората са им давали, са задържали в себе си, вместо да бъдат внесени в НОИ.

До сега е доказано, че по тази схема са били ощетени 18 лица, които са загубили от 3000 до 16000 лева.

За изготвянето на неистинските документи тримата са използвали печати на фирми, които вече са прекратили дейността си. За да се пресече проверка тримата са подменяли дори трудови книжки, като са попълвали нови.

Тази дейност е била извършвана не само в Пловдив, но и в други градове.
 

„Със задържането на тримата е предотвратено безпрецедентно източване на НОИ, като до момента щетата за държавата възлиза на около 3 милиона лева”, каза още прокурор Грошев.

Тримата са задържани, повдигнати са им обвинения и предстои Прокуратурата да поиска мярка за неотклонение „Задържане под стража”.


Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име