Intrigi.bg Крими Разкриха престъпната схема на кмета на Созопол

Разкриха престъпната схема на кмета на Созопол

768
0

Софийската градска прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд предложение за отстраняване от длъжност на кмета на Созопол Панайот Рейзи и на главния счетоводител на местната община Златка Мусева. Информацията беше споделена от държавното обвинение.

Спрямо двамата са повдигнати обвинения за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, осъществено след предварителен сговор, при условията на продължавано престъпление и чрез улесняващи документни престъпления.

Първоначално Рейзи беше привлечен към наказателна отговорност на 11 март 2019 г., а в последствие на 01.04.2019 г. обвинението спрямо него беше конкретизирано, като бяха посочени съучастниците му и точния размер на присвоената сума. Първоначално от прокуратурата споделиха, че Рейзи е откраднал 1 989 474,08 лв.​ Сега от държавното обвинение допълниха, че от 2014 г. до 2017 г. Рейзи и Мусева са извършили 33 отделни деяния и са присвоили чужди пари в общ размер над 2 000 000 лв. – собственост на Община Созопол.

Третият участник в престъпната схема – Венцислав П., също е привлечен към наказателна отговорност.

За улесняване на присвояването Рейзи И Мусева са извършили и документни престъпления, като съзнателно се ползвали от неистински частни документи – договори и фактури. Те изплащали суми от бюджета на Община Созопол по фактури за извършени СМР (строително-монтажни работи). Като основание за банковите преводи се сочели договори за извършени СМР, но сумите постъпвали по сметка на физическо лице, нямащо нищо общо с фирмата изпълнител. Самите фактури и договори не произхождали от лицата, сочени за техни автори, и това обстоятелство било известно на двамата обвиняеми.

„Тъй като повдигнатото обвинение е за умишлено престъпление, извършено във връзка с работата на двамата обвиняеми, съществуват достатъчно основания да се счита, че служебното им положение ще създаде пречки за обективното, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото“, посочват още от държавното обвинение.


Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име