Intrigi.bg Актуално Разкритията за Дубай: Убежище за Кадировци, депутати на Путин и други имотни...

Разкритията за Дубай: Убежище за Кадировци, депутати на Путин и други имотни руснаци

209
0

ISTORIES.MEDIA откри важни съседи на арабските шейхове. Сред тях са приближени на чеченския лидер Рамзан Кадиров, депутати от Държавната Дума на Русия, чиновници от най-бедните републики на Северен Кавказ и герои от наказателни дела

Редакцията разполага с информация за почти 200 000 чуждестранни собственици на недвижими имоти в Дубай, най-големият град на ОАЕ. Данните са предоставени от Центъра за перспективни изследвания в отбраната (C4ADS) – американска организация с нестопанска цел, която обследва международната престъпност и конфликти. С разследването на данните освен Istories се ангажираха още 19 медии от различни страни, координатор на проекта е норвежкото издание Е24.

Дубай е едно от любимите места на руските политици, държавните служители и шефове на държавни структури. Освен, че там не разкриват информация за собствениците на недвижимости, това е данъчният рай и финансов център на Близкия Изток. Руснаците не се нуждаят от виза за пътуване до ОАЕ, те я получават безплатно направо на летището.

Едва ли установилите се в Емиратите руски държавни служители, сенатори, депутати и близки до властта персони ще бъдат засегнати от международните санкции, наложени след нахлуването на Русия в Украйна. Дори и ударените от санкциите руски политически значими лица там се чувстват спокойно. Тяхното дубайско имущество не е заплашено от нищо, а и те пътуват до Емиратите  съвсем свободно.

Istories или известното сред рускоезичните читатели електронно издание „Важни истории“ откри в дубайския регистър над 40 бивши и действащи руски политици и техни близки роднини, около 30 чиновници, около 30 ръководители на държавни структури, над 10 особено близки до властите бизнесмени и приблизително толкова личности с криминално битие.

Общо в Дубай над 5 000 руснаци владеят 9 700 недвижими обекти по данни от януари 2020 г. Повечето фигуриращи в списъка руски политици и административни служители нито веднъж не са посочвали дубайската си собственост в своите декларации.

Хора от кръга на чеченския лидер Рамзан Кадиров

В списъка на собствениците на дубайски имоти има няколко приближени на лидера на Чеченската република Рамзан Кадиров. В неговия кръг те имат различни роли. Например, в списъка фигурира син на дипломат, осигурявал на чеченските власти връзка с арабските страни. Има голям финансист. А има хора, свързвани с убийствата на опозиционни политици и конкуренти на Кадиров.

Предприемачът от руския списък на Forbes Руслан Байсаров е една от най-внушителните фигури в дубайския регистър. Той е стар приятел на Кадиров, считан за ковчежник на чеченския глава. Разбира се, Байсаров винаги е отричал това. През 2019 г. състоянието му бе оценявано на 500 млн. долара. Той спокойно би могъл да си позволи скъпа недвижимост. Данните, изтекли от Дубай показват, че към 2020 г. Байсаров е притежавал 5 апартамента и голяма вила с изглед към морето на световно-известния изкуствен остров Палма Джумейра. Общата пазарна стойност на дубайските му имоти е над 10 млн. долара. Байсаров отказа да отговори на въпросите на журналистите защо са му толкова апартаменти в Дубай и не ги ли поддържа за Кадиров или за неговите близки.

Синът на бившия чеченски сенатор Зияд Сабсаби – Мухаммед Сабсаби е сложил профилна снимка в Инстаграм, на която е в прегръдка с Рамзан Кадиров. Сабсаби-старши сега работи като пълномощен представител на Чеченската република при президента на Русия и почти цял живот се занимава с политика. Той е бил съратник още на Ахмат Кадиров, бащата на Рамзан, настоящият чеченски лидер. Бил е шеф на апарата на президента и правителството на Чечня в началото на 2 000-е години. В разследване за обкръжението на Кадиров ВВС съобщава, че Сабсаби е роден в Сирия, знае арабски и е представял интересите на Рамзан Кадиров в страните в Близкия Изток и Северна Африка. Кадиров го е привлякъл, за да установи връзки с арабския свят. Синът на Зияд, Мухаммед Сабсаби, по данни от дубайския списък, е притежавал апартаменти в района Ал-Варсан на стойност 189 000 долара, както и вила в Ал-Меркад за 3, 8 млн. долара.

Заместникът на чеченския лидер Ахмад Ясаев е още една персона от дубайския списък. Той регистриран като собственик на апартаменти за 800 000 долара в комплекса „Ал-Халлави“, който според брокерите е ценен с разположението си, заобиколен от „прекрасни частни плажове, ресторанти и паркове“.

Ясаев не винаги е бил обикновен заместник или помощник на лидера. Извървял е пътя си от командир на полк за патрулно-постова служба при МВР в Чечня до заместник-министър на вътрешните работи и секретар на републиканския Съвет за икономическа и обществена безопасност. Работил е и като шеф на секретариата на Кадиров. Известен и като изпълнител на особени поръчки.

На 18 ноември 2006 г. зам.-министърът на вътрешните работи Ахмад Ясаев се оказва на мястото на разстрела на бившия командир на оперативно-бойната група на ФСБ „Горец“ Мовлад Байсаров. Въпросният е отказал да се подчини на Кадиров, заплашвал е да даде показания за него пред военната прокуратура. И е бил разстрелян с автоматично оръжие на Ленинския проспект в Москва, уж в хода на задържането на чеченски силоваци. На мястото на разстрела тогава са били заместник-командирът на полка на МВР на Чечня, началникът на спецотряда за бързо реагиране и заместникът му, както и Ахмад Ясаев. По тялото на Мовлад Байсаров са нанесени 11 рани.

След инцидента Ясаев е разпитван. Пред разследващите е казал, че просто случайно минавал наоколо, видял бившия командир на оперативно-бойната група на ФСБ и решил да помогне на чеченските милиционери за задържането. Разследването на това убийство скоростно е било преустановено, причината – невъзможност да се установят обвиняеми. Всички чеченски силоваци, оказали се на мястото на разстрела, са били пуснати на свобода.

Връзка с дубайски имоти вероятно има и още един специалист по особени поръчение от близкия кръг на Рамзан Кадиров – сенаторът от партия Единна Русия от Чечня Сулейман Геремеев. Той самият липсва в дубайския списък. Но изтеклите данни съдържат не само фамилиите на собствениците на имоти в Дубай, рождените дати и номерата на паспортите им, а също и номера на мобилните телефони за връзка с притежателите на имущества.

Разследването на „Важните истории“ установи, че зад мобилния номер, посочен срещу данните за дубайски апартамент на стойност над 360 000 долара поне от 2019 г. се ползва от Сулейман Геремеев. Обаче собственикът на въпросния апартамент се счита за не особено известен човек в Русия. (Редакцията разполага с неговата фамилия и паспортни данни).

Сенатор Геремеев е сочен като братовчед на депутата от Държавната Дума Адам Делимханов, а той е един от тримата най-близки до Кадиров хора. Самият Геремеев преди е служил в отряд на чеченския спецназ „Терек“. А през 2009 г. той е разпитван в качеството му на свидител по делото за убийството на героя на Русия Руслан Ямадаев, бивш чеченски полеви командир. Ямадаев е воювал срещу Русия по време на първата чеченска война, а в края на 90-те е предал град Гудермес под контрола на федералните войски.

По-късно кланът Ямадаеви отказва да се подчинява на Рамзан Кадиров. В началото техните кортежи не отстъпвали един на друг пътя по федералните трасета. После през 2008 г. контролираните от Кадиров силоваци обсаждат базата на батальона на Ямадаеви „Восток“ в Чечня, свързан с ГРУ. Същата година Руслан Ямадаев е застрелян на Смоленската крайбрежна улица в Москва, недалеч от сградата на руското правителство. Убиецът е издебнал автомобила на Ямадаев, спрян на светофар и през отвореното стъкло е стрелял 11 пъти с автоматичен пистолет със заглушител. Почти веднага след разпита по това дело Геремеев е назначен за сенатор от Чечня и придобива имунитет.

По-късно руските служби неуспешно опитвали да задържат и разпитат племенника на Геремеев Руслан (бивш офицер от чеченския батальон „Север“ на вътрешните войски на МВР) – по делото за убийството на опозиционера Борис Немцов. Известният руски политик бе застрелян на моста срещу Кремъл на 27 февруари 2015 г. В апартамента, където са отсядали неговите убийци, са открити ключове от хотелски стаи на Геремеев. Арестът на последния обаче се оказва невъзможен. Той се е завърнал в Чечня с предполагаемия килър, игнорирал е призовките за разпити. Нито правоохранителите, нито служители на ФСБ не успели да пробият въоръжената охрана на Геремеев, за да го доставят при следователя.

Според информация на „Новая газета“, Руслан Геремеев вероятно е отпътувал за Дубай с фалшив паспорт като коняр на Рамзан Кадиров. В края на март 2022 г. пък Кадиров съобщава, че заподозреният по делото за убийството на Борис Немцов Руслан Геремеев е воювал в Украйна в състава на руските войски и е бил ранен при Мариупол.

Разсеяни политици и фалити

Руските политици в дубайския имотен регистър с редки изключения са бивши и действащи депутати от партия Единна Русия“ в Държавната Дума и регионалните парламенти. Според проверката на „Важните истории“, те и техните роднини притежават недвижими имоти в Дубай на обща стойност почти 25 млн. долара. Благодарение на информационната дискретност на Емиратите, те биха могли да си мислят, че никой няма да научи за имуществата им в далечната арабска страна. Както „Важните истории“ уточни, в декларациите на редица руски парламентаристи, разкрити в изтеклите документи, не са посочени дубайските имоти. Но ето най-забележителните сред тях.

Сайгидпаша Умаханов, депутат в Държавната Дума от управляващата „Единна Русия“, не е декларирал дубайската си собственост нито през 2020, нито през 2021 г. Според изтеклите данни обаче той притежава апартамент с пазарна стойност над 700 000 долара. Жилището се намира в един от небостъргачите в престижния район Дубай Марина край самия бряг. През 2014 г., когато Умаханов все още е кмет на град Хасавюрт в Дагестан, изглежда е било подготвяно покушението му. Източници от службите доверяват тогава на журналистите, че той е научил за това и за известно време се е скрил в ОАЕ, макар сам той да отрича това.

Депутатът е известен и с това, че подкрепя войната в Украйна, докато по това време Дагестан е на първо място сред всички региони по загинали военни, както става ясно от публично достъпните данни. Умаханов е заемал различни политически постове в Дагестан от 1997 г. Не е никак ясно как е успял да спечели пари за дубайския си апартамент.

Абдулмаджид Маграмов е бил депутат в руската Дума от „Единна Русия“ до 2021 г. Според дубайския списък той притежава апартаменти в луксозния Джумейра Бийч Резидънс на морския бряг. Пазарната им стойност е малко на 1 милион долара. Обаче в неговата декларация за 2020 г. липсва отразен имот в Дубай. Маграмов е известен с това, че за 5 години престой в Държавната Дума нито веднъж не е направил изказване от трибуната.

Роман Лябихов, депутат в Държавната Дума, не е декларирал дубайските си имоти нито през 2020, нито през 2021 г. Но пък той притежател на апартаменти с тераси на 5-ия етаж на 41-етажната сграда „Амваж 4“ в елитния микрорайон на брега на Персийския залив. Едностайните му апартаменти се оценяват на 430 000 долара. Лябихов идва в Държавната Дума през 2020 г., като преди това се е занимавал с бизнес и спокойно би могъл да похарчи парите си за придобиване на имущество. Затова пък той отрича наличието на задгранични имоти и сметки. След като попада в санкционния списък на ЕС, Лябихов казва: „Нямам сметки в чужбина. Колкото до почивките ми, аз през моя живот съм бил на много места. И има още много страни, в които без проблем мога да отида“. Лябихов попадна под санкциите на Великобритания, САЩ, Швейцария, Австралия и Канада.

Някои регионални парламентаристи също не декларират дубайските си имоти. И едва ли биха могли да си ги позволят. Сред собствениците на имоти в страната на нефтените шейхове се оказаха руски депутати с официално обявени банкрути, в това число и с нулеви доходи в продължение на много години.

Бившият депутат от Законодателното събрание на Свердловска област от „Единна Русия“ Иля Гаффнер е бил с тежки задължения към региона. През 2015 г., докато оглавява комисията по земеделие в Областната Дума, коментира ценовия ръст на продуктите така: „Ако липсват парични средства…трябва да се замислим за собственото си здраве и по-малко да се храним“. Гафнер е с обявен банкрут и от 2018 г. декларира нулеви доходи. Той никога не е посочвал дубайски имоти, в това число и през 2020 г.

По същия начин е постъпвал и колегата му в Свердловска област от „Единна Русия“ Олег Исаков. Той регистрира фалит през 2017 г.

Междувременно, според изтеклите данни, Гаффнер притежава в Дубай апартаменти на стойност почти 400 000 долара в първокласния комплекс „Лагунз“. А Исаков – апартаменти за над 600 000 долара в луксозния жилищен комплекс „Фейермонт палм“ до морето.

Депутатът от Курската областна Дума от фракцията на „Единна Русия“ Олег Белашов също никога не е декларирал дубайските си екстри. Според изтеклите данни, той притежава апартамент в комплекс „Акация“ на стойност над 287 000 долара.

Международните санкции и дори непосредственото участие в украинските събития не пречат за притежаването на дубайски недвижими имоти. Един от най-известните в дубайския регистър е депутатът от „Единна Русия“ Александър Бородай. Той има апартамент в „Гранде резиденс маурия“ – супер-луксозен жилищен комплекс на първа линия до морето на изкуствения остров Палма Джумейра. (По-рано за това стана ясно от разкритията в разследване на Алексей Навални). Всъщност, той винаги е бил политик, пиар и пропагандатор, а бизнесите с негово участие не са имали особени доходи (според данните от финансовите отчети в СПАРК „Интерфакс“).

Откъде тогава той има средствата за покупката на недвижим имот за над 400 000 долара в Дубай – при декларирани за 2021 г. доходи от 2, 4 млн. рубли? В миналото Бородай е бил активен участник в създаването на непризнатите републики ДНР и ЛНР, бивш премиер на ДНР, управляван от сепаратистите. Той става депутат в Държавната Дума през 2021 г. и в декларацията му за същата година не е спомената дубайската му собственост. Означава ли това, че след януари 2020 г. Бородай я е продал или не я е декларирал, както и колегите му? Депутатът не отговори на въпросите на журналистите.

Нищо особено обаче не заплашва парламентаристите, забравили да посочат дубайските си имущества в декларациите. През 2019 г. имаше предложение при недостоверни декларации депутатите да бъдат лишавани от парламентарния им статут. Но твърди мерки така и не се случиха. Няма забрана за държавните служители и депутатите да притежават имоти в чужбина. Ако се появят сведения за недостоверно или непълно деклариране, специална комисия е длъжна да ги разгледа. И ако се констатират факти за недекларирано имущество, депутатът може да е под заплахата на предупреждение или забрана за заемане на длъжност в законодателния орган, без лишаване от депутатски пълномощия. А само злоумишлено повторение на неспазването на изискванията теоретично може да доведе до лишаване от депутатския мандат.

Богати социални работници и шефове на държавни компании

Ръководителите на някои социални учреждения в Чечня и Дагестан също се оказаха сред собствениците на дубайски имоти. А в тези райони не всичко е добре със социалната подкрепа. Тези републики са едни от най-бедните в Русия, те редовно влизат в числото на крайно нуждаещите се от федерални дотации. Дагестан е водач на списъка за 2022 г., а Чечня е е 4-а сред най-нуждаещите се. По равнище на бедност на населението тези републики също са лидери в анти-рейтинга.

Съвсем не са зле нещата обаче при някои от шефовете на републиканските държавни структури, ангажирани със социалната подкрепа.

Заместник-директорът на териториалния фонд на задължителното медицинско застраховане в Чечня Адам Алханов има апартамент в Дубай в комплекса „Ал-Дабас“ на остров Палма Джумейра за над 700 000 долара. Да спечели такива пари от социалната си работа Алханов няма как да е могъл. В официалната му биография е посочено, че той е учил в Американския университет в ОАЕ, а после в Австралийския университет в Дубай, а през 2018 г. е завършил Политехническия колеж в Грозни. И още през следващата година е станал зам.-директор на фонда за медицинското застраховане в Чечня.

Алханов е син на министъра на вътрешните работи на Чеченската република Руслан Алханов, съселянин на Рамзан Кадиров. Те са от един и същи калъп, от който произлизат най-приближените на Рамзан Кадиров хора. Още през 1999 г. Алханов се среща с бащата на Рамзан Кадиров – Ахмат и воюва на страната на Русия. Тогава се е заклел в Корана да бъде завинаги верен на Кадировците.

Началникът на междурайонното управление на пенсионния фонд на Дагестан Махач Гаджиясулов през септември 2021 г. по време на личен прием обяснявал на земляците си, че за да получават помощи за семейства с деца и бременни жени трябва правилно да попълват електронните заявления, иначе няма да минат проверката. И това е така. Но самият Гаджиясулов не се нуждае от социална помощ. През 2020 г. той е собственик на апартаменти на стойност 88 500 долара в 39-етажната сграда „Ви-3 тауър“.

В списъка на притежателите на недвижими имоти в Дубай редом със социалните работници от Чечня и Дагестан фигурират бивши шефове на руски държавни компании. Бившият глава на „Роснефт“ Сергей Богданчиков заедно с жената си и сина има апартаменти в Дубай на стойност над 400 000 долара в жилищния комплекс с плаж „Феърмонт палм резиденсиз“ на остров Палма Джумейра.

Бившият вицепрезидент на Руските железници по корпоративната безопасност Александър Бобрешов е собственик на вила за 3, 5 млн. долара в луксозния жилищен комплекс „Мохаммед бин Рашид сити“. А бившият член на съвета на директорите на „Газпром“ Фарит Газизулин е с два разкошни апартамента – за 1, 4 млн. долара в елитния жилищен комплекс на първа линия до морето „Белкуиз резиденс“ на Палма Джумейра и за над 2 млн. долара в една от кулите на недостроения небостъргач „Дубай пърл“. Освен това, на Газизулин  принадлежат 5 офисни помещения на обща стойност 1, 7 млн. долара в бизнес-района Бизнес Бей в най-високата сграда – в небостъргача „Бурдж Халифа“. На три от тях той е в съсобственост със съпругата си. Тя притежава и апартамент за над 400 000 долара в района Дубай Марина край брега.

Разсеяни държавни служители и приближени бизнесмени

Секретността на дубайския регистър позволява на чиновници от различни нива да забравят да декларират имотите си в Близкия Изток.

Така началникът на управлението по информатизация и връзки на департамента по икономическа политика и развитие в Москва Евгений Панов почти през цялото време е работил в контролирани от държавата структури. Неговият доход през 2020 г. малко е надвишил 7 млн. рубли. Но според изтеклите данни, през същата година Панов е собственик на апартаменти в Дубай за близо 250 000 долара във високия жилищен комплекс от премиум клас „Марина даймънд 4“.

Приближените до властта руски бизнесмени, а и някои лица от списъка на Forbes също са се установили в Дубай. Емиратите не подкрепят санкциите срещу водещи руски предприемачи. И заемат неутрална позиция за въоръженото нахлуване на Русия в Украйна, което съществено увеличи търсенето на имоти в ОАЕ от страна на състоятелни руснаци. А по-рано закупилите там жилища и вили не са се излъгали.

С имот в Дубай се е обзавел основателят на Yota Алберт Авдолян, бивш партньор в държавната корпорация „Ростех“, ударен от санкциите на САЩ и ЕС и един от предприемачите, намерили общ език с главата на „Ростех“ Сергей Чемезов, стар приятел на Владимир Путин. Авдолян и съпругата му притежават апартаменти на стойност над 2 млн. долара в елитния комплекс „Балкиз резиденс 3“.

Бившият собственик на „Уралкалия“ Дмитрий Риболовлев също е отбелязан в дубайския списък с вила на Палма Джумейра за над 3, 5 млн. долара.

А бившият съпруг на сестрата на руския премиер Михаил Мишустин, предприемачът Александър Удодов, има апартаменти в Дубай на стойност над 600 000 долара в „Марина апартментс 3“.

Персонажи от наказателни дела

В дубайските списъци лъснаха няколко руски банкери, бизнесмени и чиновници, които са били фигури от наказателни дела за измами, разхищения или износ и легализация на пари, получени по престъпен начин.

Най-известният тях е банкерът Иван Мязин, бивш съсобственик в Промсбербанк. Бизнес-медиите, цитирайки разследването, го наричат един от най-големите сенчести финансисти и едва ли не главен специалист по източване на средства в Русия. Мязин бе арестуван през 2018 г., три години след отнемането на лиценза на Промсбербанк и образуваното наказателно дело за разхищенията на няколко милиарда рубли . Следствието установява, че Мязин е бил сенчестият стопанин на банката. Разкрито е също, че той е притежавал още 10-ина кретидни организации, през които са преминали милиарди рубли. С помощта на фиктивни кредити и продажба на дългове парите са изнасяни зад граница – в Молдова, Литва и Естония. Впоследствие Мязин получава 8 години в колония и до момента излежава присъдата си. В Дубай той притежава апартаменти в твърде скъпия комплекс „Балкиз резидънс 1“ на остров Палма Джумейра на стойност почти 3 млн. долара.

Бившият генерален директор на държавната авиокомпания „летателен отряд 224“ (превозвал и кортежа на руския президент) Константин Вартанов е обвиняем по наказателно дело, образувано след проверка, констатирала завишени цени на услугите, предоставяни на държавната „Рособоронекспорт“. Загубите на държавната корпорация вероятно са в милиони рубли. За разследването по делото става известно през 2018 г. – то засяга превоз на товари с военно и двойно назначение до Сирия, Алжир, Етиопия, Камбоджа, Виетнам и други страни. Според версията на разследването, в схемата е участвала фирма-посредник, свързана с ръководството на държавната авиокомпания. През 2018 г. в. „Комерсант“ съобщава, че Вартанов е изчезнал от полезрението на разследващите. По данни на дубайския регистър на него принадлежат апартаменти на стойност над половин милион долара в луксозния район Джумейра Бийч Резидънс.

Предприемачът Виталий Качур е осъден в Русия на 4 години затвор през 2015 г. по наказателно дело за рейдърско отнемане на сграда. Съучастници в това се оказват служители от ФСБ и печално знаменитият депутат Денис Вороненков, по-късно застрелян в Киев. Качур излиза на свобода предсрочно през 2017 г. А към 2020 г. в Дубай се появяват негови апартаменти на стойност близо 1, 4 млн. долара в разкошния комплекс „Балкиз резиденс 1“ на остров Палма Джумейра.

Няма никой вкъщи

Руските политици, чиновници, шефове на държавни структури и бизнесмени все още не са предоставили оперативните си коментари за дубайските имоти.

„Твърденията, направени по отношение на записи за притежаване на недвимими имоти в Дубай, са фактически неточни. В ОАЕ действа строга нормативно-правна база, съответстваща на международните закони и стандарти, насочени в борбата с финансовите престъпления. Спазването на тези норми е крайъгълен камък за процедурите и дейността на поземления департамент в Дубай“. Това е отговорът на въпроса на норвежкото издание Е24, зададен на представител на посолството на ОАЕ в Осло.

В това разследване участваха: Е24 (Норвегия), VG (Норвегия), Zuddeutsche zeitung (Германия), TV-2 (Дания), Knack (Белгия), De Tijd (Белгия), SVT (Швеция), Le Monde (Франция), BIRD.BG както и Центърът за разследвания на корупцията и организираната престъпност (OCCRP) и неговите партньорски журналистически организации от 10 страни.

Превод: BIRD.BG

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име