Intrigi.bg Крими Разбиха схема за пране на милиони евро и щатски долари

Разбиха схема за пране на милиони евро и щатски долари

236
0

Схема за изпирането на милиони евро и щатски долари разби пловдивската прокуратура при съвместна акция с ГДБОП.

Става въпрос за изключително мощна група, която е извършвала т.нар. „фишинг престъпления“ – хаквани са банкови сметки в чужбина. Сумите в тях са пренасочвани към сметки на подставени лица в България. Повечето от тях са от Пловдив и са знаели са в какво участват, заяви окръжният прокурор Румен Попов.

схемата са с нисък социален статус, като за огромните суми, които са теглили, са получавали символични възнаграждения.

Условието към наетите е всеки един от тях да е притежавал поне 2 банкови сметки. Крайната дестинация на изпраните пари е Китай.

Разбивани са само чуждестранни дружества. В схемата няма замесени български банки. В резултат на успешната акция преди да бъдат пренасочени и изтеглени по сметката на само едно от поставените лица са блокирани над 1,7 млн. долара.

Спрени са и други 1,4 млн. евро. В ареста са двама от организаторите на схемата – 62-годишна българка и 42-годишен ливанец. На върха на пирамидата са
били двама чужденци – датчанин от арабски произход и ливанец. Те са обявени за международно издирване. Като за първия има издадена червена бюлетина по настояване на Великобритания.

От окръжната прокуратура в Пловдив са категорични, че благодарение на бързата намеса на разследващите и специалистите по киберсигурност е предотвранетено хакването на суми за над 40 млн. евро.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име