Intrigi.bg Крими Разбиха мощна престъпна група за фалшиви пари и документи

Разбиха мощна престъпна група за фалшиви пари и документи

360
0

Специализираната прокуратура и ГДБОП неутрализираха мощна организирана престъпна група за производство и разпространение на неистински парични знаци в различни валути, както и на български лични документи. Това съобщиха от пресслужбата на държавното обвинение. 

В 11 часа днес ще бъде даден брифинг във връзка с акцията. 

Ще участват и.ф. ръководителят на СП Валентина Маджарова и директорът на ГДБОП главен комисар Любомир Янев, съобщиха от държавното обвинение.

Става въпрос за досъдебно производство от края на миналата година. Делото касае организирана престъпна група, занимавала се с изготвяне на неистински официални документи и печатане на фалшиви банкноти от долари и евро. Това съобщи на брифинг пред медиите и.ф. ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова, предаде репортер на Novini.bg

,,Операцията по неутрализирането на групата бе проведана в няколко областни града, като Специализираната прокуратура привлече общо шест лица под наказателна отговорност, в т.ч. и лидерът на групата, четири от които за участие в ОПГ, а другите двама за вторични престъпления. Най-вероятно към наказателна отговорност ще бъдат привлечени и още лица“, допълни Маджарова, която разкри също така, че за неутрализирането на групата изключително много са помогнали и от „Сикрет сървис“.

На брифинга бе оповестено още, че въпросната печатница за фалшиви банкноти се е намирала в к.к. „Слънчев бряг“ и същата е била разбита отново през 2018 г., но след това пак започнала да функционира.

По думите на Валентина Маджарова има осъждани от предходната разбита печатница, но задържаните тогава не получили от съда съотвените присъди и те се завърнали към престъпната си дейност. Единият от задържаните през 2018 г., например, получил условна присъда.

Издавали са неистински лични документи, шофьорски книжки, а фалшивите пари са около 410 хил. евро и 360 хиляди долара. Тази група я следим от около година. Със сигурност са станали по-предпазливи в действията си, заяви на брифинга и директорът на ГДБОП главен комисар Любомир Янев.

Той допълни, че фалшивите документи са били пласирани основно на територията на нашата страна, като те били изготвяни в работилници в Пловдив и Шумен, докато фалшивите банкноти само в Бургас.

Главен комисар Любомир Янев определи качеството на фалшивите банкноти като „много добро“.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име