Intrigi.bg Крими Разбиха банда за лични карти менте, продавали ги срещу 15 бона на...

Разбиха банда за лични карти менте, продавали ги срещу 15 бона на турци и албанци

856
0

Пловдивската полиция и прокуратура разбиха банда за изготвяне на фалшиви лични карти. Зад решетките са общо петима, а един от тях е бил дългогодишен служител на отдел „Миграция“ в Пловдив.

Четирима от арестуваните са със стари крими досиета за измами и за изготвяне на лични карти менте. Това съобщиха на съвместен брифинг районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев, директорът на МВР – Пловдив ст. ком. Йордан Рогачев и наблюдаващите делото прокурори.

Разследването е започнало в началото на 2020г., когато в Икономическа полиция в Пловдив е постъпил сигнал за лица, занимаващи се с изготвянето на фалшиви лични карти. Стартирало разследване, по време на което станало ясно, че е замесен и полицаят от отдел „Миграция“. Неговата задача била да подсигурява номера на издадени валидни документи за самоличност, така че при проверка извън България чуждите служби да не могат да установят, че става дума за фалшив документ. В последните месеци групичката била наблюдавана активно, включително и със срс-та. На 15 януари се пристъпило към реализация и били претърсени 15 адреса и 7 коли в Пловдив, Ихтиман, Самоков и Карлово. Там били намерени много фалшиви лични карти, дипломи, документи за продължително пребиваване в страната, удостоверения за придобиване на квалификация и оръжие. За оръжието ще бъде назначена експертиза, за да се установи видът му, обясниха разследващите.

Анализира се колко документа са „издали“, казват още от полицията и прокуратурата. На един от адресите е открита и машина за изготвяне на фалшиви лични карти, хартия и заготовки за целта. „Действително е била стройно организирана схемата. Документите за чужденците са много високо качество и те могат да пътуват безпрепятствено из целия ЕС. Разследването е в активна фаза“, заяви Грошев.

Групата е продавала личните карти менте на турци, на албанци и на граждани на Тунис. С българските документи те са можели да пътуват свободно из целия ЕС. Документите са ги купували срещу по над 15 000 лева.

Петимата на възраст между 44 и 60 години са задържани за 72 часа и са им повдигнати обвинения за личните карти менте. Двама от тях са се опитали да избягат от България, като напуснат страната през Дунав мост – 2. Имат и обвинения, че са спомогнали на чужди граждани да пребивават в страната. На единия от претърсените адреси са открити знаци на МВР и ГДБОП и се установява къде и за какво са били използвани те. Задържаният полицай има дългогодишен стаж в отдел „Миграция“, но е на изпълнителска длъжност.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име