Intrigi.bg Политика Радев: Прокуратурата да потърси корупцията там, където се разпределя бюджетът

Радев: Прокуратурата да потърси корупцията там, където се разпределя бюджетът

216
0

Pрезидентът Румен Радев призова главния прокурор Иван Гешев да търси престъпността и корупцията там, където е хранителната й среда, а именно там, където се преразпределя бюджетът на държавата.

„Защо г-н Гешев вижда престъпност и корупция навсякъде другаде, но не и в Министерския съвет, където се харчи бюджет от първо лице. Тази огромна амбиция на главния прокурор, която е похвална, да се пребори с престъпността и корупцията, някак не вижда очевадното – във всяка държава хранителната среда за корупцията къде е?! Там, където се преразпределя бюджетът, където се усвояват обществени поръчки, напоследък даже без обществени поръчки се харчат милиарди и даже не знаем на кого се раздават,“ каза президентът пред журналисти.

„Въпросът е как тези толкова бдителни по отношение на държавния глава служби проспаха водната криза, боклуците, обществените поръчки с нарушения, срива на Търговския регистър, хакерските атаки на НАП, хазарта проспаха – при положение, че имат присъствие в тези ресорни комисии, проспаха, че плащаме за самолети четвърто поколение по-скъпо, отколкото за пето поколение. Имаме протоколи на важни комисии с невярно съдържание, въз основа на които се вземат важни държавни решения“, каза Радев.

Държавният глава подчерта, че очаква много повече от главния прокурор като обърне внимание на сигналите, постъпили в прокуратурата, и на разследващата журналистика, която според него дава сериозни поводи за самосезиране по темите за „санирането, оградите по границата, хазарта, боклуците, апратаментгейт, къщите за гости, безобразното строителство и ремонти, брутално лобистко законодателство, мобилни инсинератори, където има изтичане на милиони по интересни поводи“.

По повод разпространените от прокуратурата записи на телефонни разговори с негово участие, направени със специални разузнавателни средства, Радев подчерта, че „проблемът не е в бруталната атака срещу държавния глава, а в начина на управление на държавата, ръководството, контрола и използването на службите и правоприлагащите органи“, което рефлектира върху устоите на демокрацията и правата на обикновените граждани.

„Тепърва ще трябва да се отговаря на много въпроси, първият е връзката премиер – главен прокурор“, каза Радев като припомни, че подслушването е осъществено от ДАНС, а тази служба е подчинена на правителството по закон, а функционално – на министър-председателя. „Въпросът е знаел ли е премиерът, че негови подчинени подслушват и разработват президента в грубо нарушение на закона. Ако е знаел, защо го е допуснал. Ако не, значи имаме за премиер човек, неспособен да управлява тези важни служби“, каза Радев.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име