Intrigi.bg Политика Радев пред протестиращите: България не е собственост на олигарсите

Радев пред протестиращите: България не е собственост на олигарсите

371
0

И днес се провежда протест пред президентството. За втори ден граждани се събраха пред „Дондуков“ 2, за да изразят подкрепата си за президентската институция.

Те се обявиха против главния прокурор Иван Гешев и правителството.  

Причината е извършеното разследване срещу двама съветници на Румен Радев – Пламен Узунов и Илия Милушев, за които стана ясно, че са изнасяли класифицирана информация.

В 18:30 часа към протестиращите отново се присъедини и президентът Румен Радев.

„Няма да се делим! Не сме тук, защото сме еднакви. Тук сме, за да защитим свободата си. За да бъдем себе си, първо трябва да сме свободни. Имаме ясно кредо – свобода, законност, справедливост за всеки един в България. Да кажем „не“ на политическите репресии и на произвола, на популизма, който убива правовата държава“, заяви Радев.

„България не е собственост на олигарсите – тя е за всички нас. Тук сме, за да поискаме честни избори и машинно гласуване“, каза още президентът.

И допълни: „Европа не може повече да гледа на България с широко затворени очи“.

„Протестът срещу българската мафия се превръща в кампания и няма сила, която да ни спре, стига да сме мъдри и непреклонни, затова трябва да заявим ясно нашите принципи“, каза още Радев.

„Няма да повторим грешките от 2013 г., няма да се делим на леви и десни, на сини и червени, на русофили и русофоби, на американофили и американофби, няма да се делим на българи и турци, както някои в своето безсилие се опитват отново да разиграват етническата карта, няма да го допуснем, защото имаме ясно кредо: Свобода, законност, справедливост за всеки един в България. Не сме тук, защото сме еднакви, тук сме, за да защитим свободата си. Тук сме, за да кажем: Не на политическите репресии, не на прокурорския рекет, не на произвола, не на популизма, който убива правото и правовата държава“, каза президентът Радев.

По думите му, днес на площада се решава бъдещето на България – „не във Фейсбук, не на масата, а именно тук“. И добави, че днес и в следващите дни „ще напишем историята, от която няма да се срамуваме – всички заедно!“.

Президентът добави, че излезлите на протест са тук, за да кажат – „Не на страха, на който се опира мафията“, както и „за да поискаме честни избори и машинно гласуване, за да не може мафията да се самовъзпроизвежда“.

Румен Радев предупреди, че в следващите дни мафията ще сее разкол, ще очерня лидерите на протеста, ще организира контрапротести и провокации, ще внушава, че протестиращите са платени. След това попита събралите се граждани дали са платени, а те отговориха с викове – „Не“. И добави, че платените протести са там, където са автобусите. Той завърши изявлението си с репликата, с която приключи и вчерашното си обръщение към протестиращите – „Мутри – вън!“.

Във връзка с митинга, организиран от партия ГЕРБ тази вечер пред Министерски съвет, президентът Радев се обърна към събралото се множество с молба да не бъдат в никакъв случай агресивни „към нашите братя и сестри“, които са „там от принуда и страх“. И призова гражданите – „нека им помогнем да се освободят от страха и от принудата, убеден съм, че те ще го направят скоро“.

В 19:00 пред Министерския съвет се провежда и протест в подкрепа на правителството.

След снощния протест в защита на президента Румен Радев и с искане оставката на правителството – днес активисти на ГЕРБ излязоха в защита на премиера Бойко Борисов и кабинета. Демонстрацията започна под прозорците на властта. 

За протеста имаше организация и с автобуси от Бургас, които дойдоха на жълтите павета.

Призив за протеста беше даден по-рано през деня и в социалните мрежи.

„Тук са хора, които не са само членове на ГЕРБ, а искат да подкрепят демократично избраното правителство“, заяви председателят на парламента Цвета Караянчева.

Очаквайте подробности

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име