Intrigi.bg Политика Радев поиска повече прозрачност в процедурите по доставка на отбранителна техника

Радев поиска повече прозрачност в процедурите по доставка на отбранителна техника

315
0

Повече прозрачност в процедурите по доставка на отбранителна техника и оборудване иска президентът Румен Радев. В интервю за вестник „Българска армия“ Радев уверява, че проектобюджетът за отбрана гарантира финансирането на армията.

Президентът посочва, че освен трите основни проекта за модернизация, е нужно и осигуряване на системите за противовъздушна отбрана, за наблюдение и обработка на информацията, но това върви с призив за прозрачност. Която трябва да е във фокуса на работата министерството, заедно с мотивацията на военните, казва президентът.

Румен Радев очаква Министерският съвет да приеме Инвестиционния план до 2032 година.

Заради дългосрочната политическа ангажираност е важно е проектът да бъде представен и обсъден и в парламентарните комисии по отбрана и по бюджет и финанси, казва още държавният глава. И допълва, че „са налице условия за изпълнение на заложените параметри в „Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от брутния вътрешен продукт“ без това да засяга други сфери.

Според Румен Радев е важно 20% от разходите да отиват за съвременно въоръжение и техника. България може да се възползва и от програмите на ЕС и НАТО за придобиване на отбранителни способности.

Президентът припомня, че няма как страната ни да укрепи сигурността си и своя принос към общата отбрана без придобиването на съвременни национални отбранителни способности.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име