Intrigi.bg Политика Радев: Отново бих излязъл пред президентството с вдигнат юмрук

Радев: Отново бих излязъл пред президентството с вдигнат юмрук

691
0

Половин година след като излезе пред протестиращите с думите „Мутри вън“, президентът Румен Радев отново би излязъл пред президентството с вдигнат юмрук. Това каза самият той в обзорното политическо предаване „Годината“ по Дарик радио.

Убеден, че обединява българите „срещу статуквото, беззаконието и несправедливостта“, държавният глава смята, че думата на 2020-та година трябва да е именно „Мутри вън“ (ежегодно Дарик обявява дума на годината, проследявайки политическите събития от изминалите 12 месеца, бел. ред.). „Това не е просто мой призив, а ехо от стотиците хиляди българи, които не искат да живеят в лъжа и беззаконие“, коментира той.

Според него има криза и сме държавата с най-голяма смъртност в Европейския съюз, именно заради характера на това управление.

„Има ли разгърната програма и методика за тестове? Има ли таргетирано тестване на определени рискови групи? Трябваше да бъдат предприети такива стъпки, за да имаме информация. Правителството сутринта взема едно решение, следобед го отменя“, коментира президентът Радев.

Отказът си да свика Консултативен съвет заради кризата с коронавируса, той обясни с това, че за да се вземе някакво решение, трябва да има информация. А по думите му България е страната с най-малко тестове за коронавирус на глава от населението.

Той определи като сарказъм това, че на деветия месец след появата на вируса, у нас е бил изготвен Национален план за готовност при пандемия.

Коментира и недоверието към ваксината: „Трябва да бъде разгърната много сериозна кампания от медицинските специалисти – да обяснят какво точно се случва, как трябва да се случи. Да има информирано съгласие, когато се предприемат подобни мерки. Няма нужда да се играе този политически театър – политиците първи на ваксината. Важно е медиците да дадат пример“.

Според него, ако е сред първите ваксинирали се, това ще е знак, че е отнел правото на някой друг да се ваксинира, заради ограничените първоначални количества от ваксината.

Иначе той увери, че указът за датата за изборите ще бъде издаден „както е по Конституция“. Прогнозите му за бъдещия парламент са, че той ще бъде фрагментиран, а правителството ще бъде съставено трудно.

Държавният глава коментира и твърденията за предстояща водна криза. Според него има стратегии и планове за управление на водните ресурси, но няма система за мониторинг.

Радев призна обаче, че има позиция, по която има пълно единство с правителството на Бойко Борисов и това е темата Република Северна Македония. „Пътят за членство на страната в ЕС минава през София. България има огромен интерес за приемането на страната в Съюза, смята президентът.

„Ако реша да се кандидатирам за втори мандат, няма нито да се моля, нито да влизам в задкулисни договорни. Надявам се да продължи диалогът ми с хората от ляво, които са от моето политическо семейство“, отговори Радев на въпрос дали ще се кандидатира за втори мандат.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име