Intrigi.bg Политика Радев обяви край на консултациите без ПП и БСП, връчва мандат №1

Радев обяви край на консултациите без ПП и БСП, връчва мандат №1

375
0

Президентът Румен Радев приключи консултациите си с парламентарно представените партии. Това обяви самият държавен глава в края на консултациите си с „Възраждане”. Това означава, че Радев няма да проведе консултации с „Продължаваме промяната” и БСП, които отказаха да се явят при него в понеделник с мотив, че трябва да бъде окончателно приет бюджетът.

Държавният глава благодари на медиите, че са отразили консултациите. „С днешната ни среща с групата на „Възраждане“, цикълът консултации приключи. Предстои връчване на мандат на първата политическа сила“.

Националният съвет предвижда преговорите да се водят на базата на ясна програма и ангажименти. От страна на ПП в тях ще участват Кирил Петков, Асен Василев, Никола Минчев и Андрей Гюров.

При съгласие се предлага състав на кабинета и план за действие под формата на публична покана към всички депутати в Народното събрание, като целта е формиране на мнозинство от 121 народни представители.

“Длъжни сме да направим всичко възможно да съставим правителство, отчитайки желанието на мнозинството от българските граждани. Особено в настоящата ситуация, при която не би било отговорно да оставим държавата без пълнокръвен кабинет или поне да опитаме да съставим такъв”, коментира Андрей Гюров, председател на парламентарната група на ПП.

„Ако нямаме 121 гласа в зала, няма да изпълним мандата“. Това каза в интервю за предаването „Тази сутрин“ Искрен Арабаджиев, депутат от „Продължаваме промяната“.

По думите му първо ще се водят разговори в коалицията, а после с отделни депутати от парламентарните групи извън коалицията.

Отворени сме към диалог, но няма да правим компромис за борбата с корупцията, уточни депутатът.

Относно отказа на ПП да отиде на консултации при президента Румен Радев вчера той каза: „За нас беше по-важно приемането на бюджета“.

Арабаджиев изтъкна, че за ден „Продължаваме промяната“ е отървала България от руското влияние чрез „Газпром“. Важно е България да има няколко източника с най-добрата цена, допълни депутатът

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име