Intrigi.bg Политика Радев обяви кога свиква Народното събрание

Радев обяви кога свиква Народното събрание

226
0

„Ще свикам Народното събрание с указ на 21 юли от 9 часа. Това ще се случи по възможно най-бързия начин, защото всички очакваме най-сетне в Народното събрание да започне диалог, от който очакваме да има ясно политическо решение с дългосрочна перспектива”. Това обяви президентът Румен Радев.

Относно това кога ще започнат консултациите при него, Радев заяви: „Има ясен конституционен модел и ние ще вървим по него без никакви забавяния. Трябва парламентарните групи да се сформират, след това да поканя всички представители на консултации и да връча първия проучвателен мандат. Редът е такъв и аз няма да го бавя”.

В коментара си за политическата обстановката президентът отново призова за диалог между партиите. „Те трябва най-сетне да намерят пътя един към друг. Няма друг начин. Тук е въпрос на диалог и на намиране на общ подход и позиции”, коментира още той.

„Искам да поздравя ИТН с изборната победа. Това, което предприеха вчера като отваряне, е отварянето на вратата към диалог, към намиране на консенсус относно проблемите на българската политическа система”,  каза Румен Радев. И допълни: „Сега е моментът за българските политици да си свършат работата“.

Радев коментира и предложението на „Изправи се! Мутри вън!“ – служебното правителство да остане да работи и като редовно. „И предложенията, и утвърждаването на едно такова решение зависят от българските народни представители, от свободната воля на самите министри и най-вече от намирането на консенсус и обединение около ясни принципи и приоритети в името на бъдещето на България”, посочи той.

Запитан за освобождаването на проф. Асен Балтов като директор на болница „Пирогов“, държавният глава припомни, че министрите в служебното правителство имат пълната свобода да определят кадровата политика в своите професионални области.

Президентът посочи и че едно от големите очаквания на обществото ни е най-сетне да се намери ефективен модел в  здравеопазването: „Очевидно днешният модел не работи добре. Той води до прецеденти, до превръщането на здравеопазването в бизнес и до една неприемлива уродливост, вътре в системата“.

Румен Радев заяви също така, че ако страната ни не започне да решава проблемите на младите лекари, свързани с възможностите за намиране на работа, специализация и квалификация, както и осигуряването на достойни социални условия и за работа, и за живот, здравеопазването в България няма да се промени. „Не може разликата в заплащането между новопостъпил лекар, ако изобщо си намери работа и място, и шеф на държавна болница да бъде 50 до 100 пъти“, подчерта още държавният глава.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име