Intrigi.bg Политика Радев към Христо Иванов: Моите хора са завършили американски академии, вашите –...

Радев към Христо Иванов: Моите хора са завършили американски академии, вашите – съветски

154
0

Президентът Румен Радев провежда консултации с „Демократична България“. На „Дондуков“ 2 от ДБ са съпредседателите на коалицията Христо Иванов и Атанас Атанасов, Надежда Йорданова, Владислав Панев.

„В парламентарната република парламентарно представените политически сили са призвани да излъчат мнозинство за създаване на работещо редовно управление. Те имат ангажимент и за неговия контрол. Тук няма малки и големи партии. Няма малки и големи политически сили в парламента, защото отговорността е обща. На последните избори българските граждани не гласуваха доверие на нито една партия да управлява сама. Напротив – НС е фрагментирано и това прави усилията за излъчване на мнозинство за решаване на важните проблеми в българското общество – труден, но не и невъзможен въпрос. Следя със загриженост случващото се в българския парламент и ви уверявам, че не това очакват българските граждани“, посочи държавният глава. 

Според лидера на „Демократична България” Христо Иванов, правителство може да бъде съставено трудно. И аритметиката показва, че не по-малко от три партии са необходими, за да се случи това.

„За да бъде стабилно управление се изисква такова поставяне на приоритети и създаване на такава конструкция и атмосфера, която да увери българските граждани, че това не е безпринципна сбирка, която е там само, за да усвоява властта. Ясно е, че трайно българската политическа система върви към раздробяване. И не можем да очакваме нито в този парламент, нито в следващите парламенти, изникването на един субект, който да поеме цялата власт в себе си. Ключът от тук нататък винаги ще бъде диалога и търсене на някакви форми за сътрудничество. Но много е важно това да бъде безпринципно“, посочи Христо Иванов – съпредседател на „Демократична България“.

Иванов посочи, че сред основните приоритети на „Демократична България“ са съдебната реформа и разумен икономически курс. “Ние не сме сред мандатоносителите, опитваме се да бъдем конструктивни. Измененията в Изборния кодекс, които бяха анонсирани, показаха, че не са извлечени уроците. Всички трябва да се успокоим и да си припомним какъв е дневният ред и да се опитаме чрез диалог да решим така създалата се ситуация“, посочи Иванов. 

Искри за войната в Украйна

Спор между ДБ и държавният глава предизвикат темата за войната в Украйна и предоставянето на военна помощ от България за украинската армия.

„Като военен съм крайно критичен към вашите призиви да се разоръжим по време на война преди да сме доставили ново въоръжение“, заяви Радев и попита представителите на ДБ в какви срокове са техните виждания това да се случи. „Най-важният ни ангажимент към НАТО е да можем да поддържаме нашите отбранителни способности. Вие казвате, че ще дадем оръжие на Украйна, но ще получим такова от Алианса, както са направили други държави. Как си го представяте?“, попита Радев. 

В отговор Иванов подчерта, че тяхната цел по темата с оръжията за Украйна е била политическата власт да получи подкрепа от Народното събрание и да прецени какво може да се даде. “Конфликтът е част от дългосрочна политика на Путин по реконструиране. Способността да покажем, че носим съюзническа отговорност е много важна”,  заяви той. 

„Никога не сме обвързвали тези два процеса. Никога не сме казвали първо даваме, после – получаваме. Лошото е, че поредица от правителства отказаха да са активни и трябваше да се намеси парламентът. Вие пък месеци наред твърдите, че подобно решение ще ни вкара във война. Не трябваше ли тогава да свикате КСНС и да ни запознаете с информацията за конкретните рискове за България от тази война“, посочи от своя страна Иванов. 

„Още февруари превантивно свиках КСНС. Националната сигурност изисква изключително отговорно отношение, не търпи аматьорски изпълнения, изисква гаранции“, контрира президентът.

Той направи препратка към публикация на Иванов в социалните мрежи и каза: „Хората от моята кохорта са завършили американски академии, а от вашата – съветски“.

„Не мисля, че дипломите са определящи. Не знам къде е завършил вашият министър. Според мен, първите седем години са по-важни“, отговори Христо Иванов.

„Призивите България да поддържа позиция на максимално слабо участие, в усилията на нашите съюзи за адекватен отговор по отношение на путиновата агресия, обективно обслужват интересите на Путин. Той има интерес от една разединена Европа. След 24 февруари, трябва много ясно да застанем от едната страна и не можем да плашим хората, с това че заемането на ясна позиция ще вкара България в непосредствена война, каквото сме чували от Вас. Разкрачените позиции не са в интерес на България, дългосрочно“, каза лидерът на ДБ и упрекна Радев, че не е заел позиция още през 2014 г., при анексирането на Крим. 

„Многократно съм заявявал, че анексацията на Крим е в нарушение на международното право, но откъде излитат руските самолети и ракети в момента? За съжаление, от Крим“, отговори президентът.

„Няма да насроча избори януари и февруари. Третият мандат ще бъде връчен след Нова година, за да има избори през месец март. Силно се надявам да не се стига до трети мандат“, каза в заключение Румен Радев

От ДБ вече заявиха, че няма да подкрепят кабинет с първия мандат – на ГЕРБ.

Съгласно конституцията държавният глава провежда консултации с парламентарните групи в 48-ото Народно събрание преди да връчи първия мандат за съставяне на правителство.

Консултациите започнаха на 26 октомври с най-голямата парламентарна сила ГЕРБ-СДС. След това президентът се срещна с „Продължаваме Промяната“, ДПС,  „Възраждане“ и „БСП за България“. 

Радев даде заявка, че ще проведе процедурата до край и ще даде достатъчно време на партиите, докато не изчерпят всички възможни варианти в търсене на консенсус за сформиране на правителство.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име