Intrigi.bg Политика Радев и Борисов ще бистрят отношенията със Скопие на консултативна среща

Радев и Борисов ще бистрят отношенията със Скопие на консултативна среща

300
0

Румен Радев е отправил покана за за консултативна среща в понеделник към премиера Бойко Борисов. Ще има представители и на други институции.Ще мислят условия към Скопие за членството в Евросъюза.

Темата, обявена от държавния глава, е “Преглед на двустранните отношения между Република България и Република Северна Македония в контекста на постигнатите резултати от работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси и очакваната покана към Република Северна Македония за присъединяване към ЕС”.

Форматът наподобява на свиквания от президента КСНС, но са поканени инстутуциите, които имат отношение по въпроса с еврочленството на съседите и изпълнението на договора за приятелство. На 17 октомври предстои Европейски съвет, на който се очаква лидерите на ЕС да вземат решение за старт на преговори за членство на Македония и Албания. То се взема само с абсолютно мнозинство, т.е. не е възможно дори ако и една членка възрази. А непосредствено преди съвета – на 14 и 15 октомври, е поредното заседание на съвместната българо-македонска комисия по историческите въпроси. Предишното заседание в София преди две седмици не оправда очакванията да започне изчистване на големия препъникамък – въпроса за делото на Гоце Делчев, а Радев втвърди тона си след среща с българските историци по повод на забуксувалата работа на комисията.

Логиката им е да отричат всичко наше, призна шефът проф. Ангел Димитров. Той също е поканен на “Дондуков” 2 утре. Вицепремиерът Екатерина Захариева и шефовете на комисиите на НС по външна политика и по европейските въпроси са другите участници в консултативната среща.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име