Intrigi.bg Политика Радев в писмо до Путин: Народът не забравя решаващата роля на Русия...

Радев в писмо до Путин: Народът не забравя решаващата роля на Русия за Освобождението

193
0

Президентът Румен Радев изпрати писмо на руския си колега Владимир Путин по случай отбелязването на 140 години от установяването на дипломатически отношения между двете страни. В него държавният глава посочва, че българският народ не забравя решаващата роля на Русия за Освобождението на България, съобщиха от прессекретариата на „Дондуков“ 2.

„Приемете моите искрени поздравления и най-добри пожелания по случай 140-ата годишнина на дипломатическите отношения между България и Русия, установени на 7 юли 1879 г. след освобождението на България от османско иго и възстановяване на българската държавност“, пише Радев. Той отчита ролята на Русия в Руско-турската война от 1877–1878 г. и отбелязва, че страната ни почита паметта на загиналите в нея руски воини.

„Бих желал да отбележа, че отношенията между нашите народи се базират на дълбоки исторически, културни и духовни връзки, имащи своите корени в много по-далечната история“, заявява още президентът.

Писмото е изпратено месец след втората официална среща между Радев и Путин, която бе на Международния икономически форум в Санкт Петербург. На нея двамата се разминаха за цената на руския газ – българският президент поиска тя да бъде намалена, а Путин му отговори, че тя е справедлива.

Срещите между двамата президенти бяха предхождани от посещение на руския патриарх Кирил в България през 2018 г., повод за което бе Освобождението. Той обяви, че си тръгва огорчен, тъй като заслугите на Русия за Освобождението на страната ни били приравнени към тези на други народи. След това Руската православна църква разпространи видеозапис, на който с тропане по масата на среща с Радев патриарх Кирил казва: „Искам ясно още веднъж да ви кажа, че България е била освободена от Русия. Нито Полша, нито Литва, нито други страни.“

В писмото си до Владимир Путин днес Румен Радев отбелязва, че 140-годишната нова и най-нова история на двустранните отношения се е развивала невинаги еднозначно, но и в най-сложните периоди отношенията между България и Русия винаги са били в центъра на общественото и политическо внимание и интерес. Според него те винаги са носили емоционалния заряд и чувствителност, характерни за държавите с дългогодишни исторически традиции в своите контакти.

„Това ни дава основание да констатираме, че имаме необходимата солидна основа, за да продължим да развиваме равнопоставен и взаимноизгоден диалог“, пише българският президент. В писмото си държавният глава изразява увереност и че с общи усилия и добронамерен подход могат да бъдат реализирани набелязаните перспективи в двустранния диалог, както и сътрудничеството при намирането на решения на актуалните предизвикателства в регионален и международен план.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име