Intrigi.bg Политика Радев: България се ангажира с производство на снаряди за нуждите на наши...

Радев: България се ангажира с производство на снаряди за нуждите на наши партньори, а не за Украйна

124
0

„България се ангажира с производството на снаряди за нуждите на наши партньори, ако те поискат това, а не за Украйна“, каза президентът Румен Радев преди заседанието на Европейския съвет, който започва днес в Брюксел.

Радев каза, че България е важна част от Европейския механизъм за укрепване на мира, създаден година преди войната в Украйна.

„Затова високо оценяваме визитата на комисар Тиери Бретон, която започна именно от България, като признание за традициите, опита и големия капацитет на отбранителната ни индустрия. С ЕК ще работим за повече инвестиции в отбранителната ни индустрия, но България не участва в съвместната доставка за снаряди за Украйна заедно с други 9 държави. Ангажираме се само със снаряди, които могат да отидат при наши партньори, ако те поискат това. Но не и с Украйна“, каза още президентът.

Той коментира и темата за Шенген.

„България получава все по-голяма подкрепа за членството си в Шенген. Ако изпълняваме всички важни стъпки, октомври ще можем да се присъединим“, посочи още Румен Радев.

България не се е отказала от Планът за справедлив преход. Това заяви президентът Румен Радев преди началото на заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

Пред журналисти президентът каза, че служебното правителство не се е отказало от Плана за справедлив преход. 

„Служебното правителство не се е отказало от Плана. Това е някакво недоразумение с еврокомисаря Ферейра. Вчера се чух с нея, всичко е изчистено. България има да получава тази година 800 млн. Условието е до края на годината да доставим плановете, съгласувани с трите важни области – Стара Загора, Кюстендил и Перник. Разбира се, че ще ги предоставим“, каза Радев.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име