Intrigi.bg Актуално Пътната полиция се сети за изискване към колите на газ 6 години...

Пътната полиция се сети за изискване към колите на газ 6 години след приемането му

22
0

Шест години след промяната към изискванията за автомобилите с газови уредби „Пътна полиция“ организира първата акция, контролираща спазването им. Тя започна на 17 февруари и ще продължи до 28 февруари. За разлика от други подобни операции (за алкохол, скорост, колани и т.н.), не беше разпространена предварителна информация за провеждането й.

Резултатът е десетки глобени, паника сред шофьорите и опашки пред пунктовете за проверка и гишетата на „Пътна полиция“.

На въпрос защо първата акция е чак сега Пантелей Симеонов от службата отговори, че изисквания има и полицията има право да проверява дали се спазват.

Според нормативната уредба, променена през 2014 година, монтирането на системи за работа на колата на пропан-бутан или метан трябва да се отрази в талона на колата. Срокът е три години от първия преглед на газовата уредба, при който се издава удостоверение за извършената инспекция.

За неспазване на това изискване глобата е 150 лева. А колко много са нарушителите може да се съди по официалната статистика на пътната полиция за използваното гориво от регистрираните в България превозни средства.

Последните данни от 1 февруари 2020 година сочат, че при близо 2.84 млн. леки автомобила газифицирани са под 208 хил. В същото време на бензин са 1.31 млн. броя, а на дизел почти 1.30 млн. броя.

На въпрос на „Дневник“ защо е нужна подобна акция, при положение че такова нарушение няма пряко отношение към пътната безопасност, отговорът беше, че това е административно нарушение, затова и санкцията не е много голяма. Бърза справка към актуалните глоби обаче сочи, че това не е съвсем така. 150 лева например се дължат за неспазване на пътни знаци и маркировка, създали опасност за движението.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име