Intrigi.bg Куриози Пушиш година е-цигара и отказваш пушенето!?

Пушиш година е-цигара и отказваш пушенето!?

1083
0

Електронните цигари са почти два пъти по-ефективни от никотинозаместващите лечения като например лепенки и дъвки и помогнат на пушачите да се откажат от вредния навик, според клинично изследване, ръководено от Лондонския университет „Queen Mary“.

Проучването установило, че 18% от потребителите на електронни цигари се отказват от вредния навик след 1 година, в сравнение с 9,9% от участниците, които са използвали други методи за заместване на никотиновия глад.

Водещият изследовател професор Петър Хайек каза: „Въпреки че голям брой пушачи съобщават, че са се отказали от пушенето успешно с помощта на електронни цигари, здравните специалисти не са склонни да препоръчат употребата им поради липсата на ясни доказателства за техните последствия върху нашето здраве в дългосрочен план“.

В допълнение към това, че електронните цигари са почти два пъти по-ефективни, изследователите са установили, че:

– Нивата на въздържание са по-високи при пушачите на електронните цигари
– Сред участниците с електронни цигари, които не са постигнали пълно отказване от пушенето, голяма част от тях са постигнали намаляване на тютюнопушенето с поне 50%
– Участниците в изследването с електронната цигара съобщават за повече дразнене на гърлото/ устата (65,4%/ 50,8%), а участниците, заместващи никотина с други методи, съобщават за повече гадене (37,8% срещу 31,4%).
– Използващите електронни цигари съобщават за по-голям спад в кашлянето и производство на храчки след 52 седмици
– И в двата случая алтернативните методи се възприемат като по-малко удовлетворяващи от цигарите, но електронните цигари осигуряват по-голямо удовлетворение и се оценяват като по-полезни, отколкото лечението с никотинови заместители

Авторът на изследването Дуня Прул заяви: „Вероятността услугите на специалистите в Обединеното кралство за спиране на тютюнопушенето вероятно ще включат електронните цигари сред възможностите за лечение, а здравните специалисти ще се чувстват по-комфортно при препоръчване на електронни цигари. Това може впоследствие да ускори допълнително намаляването на тютюнопушенето и свързаните с тютюнопушенето заболявания“.

Изследователите добавят, че причината, поради която е установено, че електронните цигари са по-ефективни от другите терапии, заместващи никотина, може да се дължи главно на това, че те позволяват по-добро приспособяване на дозата на никотина към индивидуалните нужди, но и защото те осигуряват някои от поведенческите аспекти на пушенето на цигари, пише Medicalxpress.

София Лоус от Cancer Research UK заяви: „Това е първото проучване, което показва ефективността на електронните цигари, съчетани с поведенческа подкрепа за отказването от тютюнопушене и резултатите са изключително положителни. Това изследване трябва да даде на лекарите, медицинските сестри, фармацевтите и консултантите по спиране на тютюнопушенето допълнителна увереност да препоръчват електронни цигари като ефективно средство за отказване“.


Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име