Intrigi.bg Свят Путин и Ердоган обсъдиха ситуацията в Сирия

Путин и Ердоган обсъдиха ситуацията в Сирия

547
0
MOSCOW, RUSSIA - SEPTEMBER 23: Russian President Vladimir Putin (R) and Turkish President Tayyip Erdogan attend an opening ceremony for the newly restored Moscow Cathedral Mosque on September 23, 2015 in Moscow, Russia. (Photo by Sasha Mordovets/Getty Images)

Русия подкрепя установяването на диалог между Дамаск и представителите на кюрдите в контекста на обявеното от САЩ изтегляне от Сирия, заяви руският президент Владимир Путин след преговорите си в Москва с президента на ТурцияРеджеп Ердоган, предаде ТАСС.

,,Подкрепяме установяването на диалог между официален Дамаск и представители на кюрдите. Такъв диалог ще помогне за консолидирането на сирийското общество и националното помирение, ще е от полза не само за Сирия, но и за всички съседни държави“, каза Путин.

Related image

Руският президент каза също, че са били обсъдени допълнителни мерки за стабилизация в района на Идлиб.

,,Бяха обсъдени и въпроси, свързани с окончателното ликвидиране на дейността на терористичните групировки на сирийска територия. В частност, говорихме за това как се изпълнява руско-турският меморандум за създаване на демилитаризирана зона в Идлиб“, посочи Путин.

Руският държавен глава каза, че се надява АЕЦ „Акую“, която се строи в Турция с руска помощ, да бъде пусната през 2023 г.

,,Реализацията на мащабен проект за строителство на първата в Турция атомна електроцентрала „Акую“ върви по план, продължава строителството на първия енергоблок, който планираме да пуснем през 2023 г.“, каза руският държавен глава на пресконференция след руско-турските разговори.

Путин подчерта, че 2023 г. е била избрана от президента Ердоган, защото тогава ще се чества 100-годишнината от създаването на Република Турция.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име