Intrigi.bg Свят Путин благодари на Байдън, рублата поскъпна

Путин благодари на Байдън, рублата поскъпна

462
0

Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън приключиха преговорите си в тесен формат в Женева, съобщи Дмитрий Песков, прессекретарят на руския лидер.

На пресконференция в Женева след срещата на върха с американския си колега Джо Байдън, руският президент Владимир Путин заяви, че двамата са се договорили за връщането на посланиците на двете страни на местоработата им, съответно в Москва и Вашингтон, предадоха световните агенции

„Що се касае до връщането на посланиците на тяхната месторабота, в Москва съответно американския посланик и във Вашингтон съответно руския посланик, ние се договорихме, че този въпрос е решен“, заяви Путин.

Посланиците бяха извикани по-рано тази година в респективните им столици за консултации, припомнят агенциите. Първо Русия извика посланика си във Вашингтон Анатолий Антонов, след като Байдън сравни Путин с убиец. Американският посланик в Москва Джейк Съливан обяви месец по-късно, че се връща във Вашингтон за консултации, нещо, за което беше настоял Кремъл.

Освен това САЩ експулсираха 10 дипломати през април при нова вълна от санкции след кибератаки, приписвани на Москва. Русия отвърна с експулсиране също на дипломати и забрани на посолството на САЩ в Москва да използва чужди граждани – мярка, която възпрепятства много дейностите на дипломатическата мисия.

През май Русия официално обяви САЩ за „неприятелска държава“. Единствената друга страна в този списък на Русия е Чехия, припомня Франс прес.

Путин отбеляза, че на срещата с Байдън не е имало „никаква враждебност“.

Очаква се по-късно брифинг да даде и американският президент Джо Байдън.

Двамата разговаряха близо четири часа.

Двете делегации се срещнаха първо в тесен състав, в който влизаха двамата президенти и външните министри на двете страни Сергей Лавров и Антъни Блинкън. По план за срещата в тесен формат беше предвиден час и 15 минути, но тя продължи почти два часа.

В началото на срещата

Путин изрази надежда преговорите с американския му колега да бъдат продуктивни. Той благодари на Байдън за инициативата.

Американският лидер пък заяви, че очаква да обсъдят сферите на потенциално сътрудничество и разногласия. Той също така подчерта, че „винаги е по-добре да има срещи лице в лице“.

За днес са предвидени още две заседания

на двете делегации. В тях ще се включат и преводачи и съветници. От американска страна делегациите в разширен състав ще включват Блинкън, съветника по националната сигурност Джейк Съливан, заместник държавния секретар по политическите въпроси Виктория Нюланд, посланика на САЩ в Русия Джон Съливан и експертите по Русия в Съвета за национална сигурност Ерик Грийн и Стергос Калудис.

От руска страна делегацията ще включва

Лавров, външнополитическия съветник на Путин Юрий Ушаков, заместника на Лавров Сергей Рябков, началника на генералния щаб на руските въоръжени сили генерал Валерий Герасимов, руския посланик във Вашингтон Анатолий Антонов, както и специалните пратеници на Кремъл за Украйна и Сирия, а също и Песков.

Срещата се предвижда да продължи общо пет часа, преди всеки от лидерите да даде пресконференция.

Резултатите от руско-американската среща на върха в Женева

може да не са видими веднага, но споразумение за поддържане на отворени комуникационни канали, за да се избегнат недоразумения между Москва и Вашингтон, ще се счита за успех, посочва „Политико“.

„Това не е типът среща, след която човек може веднага да говори за успех или липса на такъв. Може да не разберем с години дали се е случило нещо значимо.“

Това как лидерите използват времето за преговори обаче е важен сигнал, включително за вътрешната аудитория, за изграждането на подход един към друг през следващите години.

От началото на срещата между двамата лидери руската рубла поскъпна с близо 0,5%, до 71,87 USD/RUB.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име