Intrigi.bg Политика Банката, в която са постъпили парите от Венецуела, е Инвестбанк на Петя...

Банката, в която са постъпили парите от Венецуела, е Инвестбанк на Петя Славова

1230
0

Банката, в която са постъпили суми от държавната петролна компания на Венецуела Petróleos de Venezuela (PDVSA,) е Инвестбанк.

Това съобщава „Капитал“, като се позовава на свои неназовани източници. Банката е контролирана от Петя Славова.

Изданието посочва, че преводите по сметка на български адвокат не са плод на решение от последните седмици, когато във Венецуела политическата ситуация се изостри.

Постъпилата сума по сметката според различни източници варира, като е възможно и да надхвърля 100 млн. евро. Не е известно дали банката е сезирала за превода финансовото

Пари, преведени от Държавната петролна компания на Венецуела, са постъпили по сметки в банка в България, след което част от тях са били трансферирани в други страни, съобщи днес главният прокурор Сотир Цацаров. Според директора на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) Димитър Георгиев става въпрос за милиони евро.

Обвинител номер едно призна и, че транзакциите са засечени с помощта на „партньорски служби“, визирайки службите на САЩ. Установена е банката, лицето-титуляр на сметките и конкретните сметки.

От тях са правени преводи към други държави, като според Цацаров в повечето случаи основанията за тези преводи били недействителни – например за закупуване на храни, за закупуване на оборудване на Венецуелската спортна федерация.

Сметките в банката са били открити по редовен път, но в момента се извършва пълен мониторинг и проверка от страна на ДАНС.

Тепърва ще се прави анализ на информацията и ще се събират още данни, за да бъде преценено дали да бъде повдигнато обвинение за пране на пари.

Цацаров посочи, че най-вероятно става дума за целенасочен механизъм за изнасяне на парични средства. Главният прокурор посочи, че случващото се няма общо с политическата ситуация във Венецуела в момента.

Цацаров не спомена името на банката, нито размера на сумата. Обявено бе само, че сметките са блокирани, в банката върви проверка със съдействието на БНБ, а титулярът на сметката е адвокат с българско и други гражданства и в момента не е в България.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име