Intrigi.bg Актуално Процедурата за обявяване на защитена зона „Камчия“ ще започне наново

Процедурата за обявяване на защитена зона „Камчия“ ще започне наново

175
0

Процедурата за обявяване на защитена зона „Камчия“ ще започне отново, а заповедта за създаването й, обнародвана в „Държавен вестник“ на 19 януари, ще бъде отменена. Това е решил министърът на околната среда Емил Димитров след като се е запознал с доклада от вътрешната проверка във ведомството, започнала след публикации за това, че в окончателния й вариант е отпаднала забраната за строителство в зоната, която е част от европейската мрежа „Натура 2000“.

Днес коалиция „За да остане природа“, инициативата „Зелени закони“ и гражданската група „Море без бетон“ обявиха, че организират протест идната сряда пред Министерския съвет заради това, че над две седмици по казуса се бездейства. Часове по-късно екоминистерството изпрати съобщение, че по казуса е имало развитие още преди четири дни.

Възраженията на екоактивистите обаче се разминават с установеното при вътрешната проверка. Според „Зелени закони“ дори и заповедта да се приеме в първоначално публикувания за обществените консултации вариант, включващ забрани за застрояване, това би било временно решение. Природозащитниците настояват за постоянно отменяне на възможността за застрояване, което според тях е връщане на статута на дюни и гори на заменените имоти и разваляне на скандалните заменки, извършени от правителствата на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев.

Вътрешната проверка от своя страна стъпва на формални обстоятелства. Тя е установила технически проблем, при който обявлението за общественото обсъждане на защитена зона „Камчия“ се е появявало на две места в сайта на министерството като в единия случай линковете са отваряли стари архивни файлове от обсъждания през 2014 г. В другата част на страницата линковете са водили към правилните файлове. Проблемът бил забелязан и отстранен още в първите дни на общественото обсъждане. Освен това при подготовката на заповедта били взети всички постъпили мнения, включително изпратените след крайния срок.

Все пак за проверяващите е безспорно, че „възникналият технически проблем би могъл да доведе до объркване и създаване на предпоставка за ограничаване на правото за изразяване на становища, възражения и предложения, което може да бъде определено като нарушаване на административнопроизводствените правила“.

Затова на 1 февруари министър Димитров е наредил да се предприемат действия за отмяна на заповедта за
обявяване на защитена зона „Камчия“ и възобновяване на производството по нейното издаване.

Казусът има дълга предистория:

  • През 2005 г. правителството на Симеон Сакскобургготски изключва от площта на морските плажове 1500 декара от плажната ивица в Община Долни Чифлик, землищата на селата Шкорпиловци и Долни Чифлик. Част от тази територия попада в границите на защитената местност Камчийски пясъци. В същото решение Министерски съвет преобразува собствеността върху тези имоти от изключителна държавна собственост в частна държавна, в нарушение на Закона за защитените територии.
  • С решение № 7095 от 27 юни 2006 г. тричленният състав на ВАС, воден от Андрей Икономов, решава, че заповедта за обявяване на защитената местност е нищожна на базата на формални аргументи – през 1980 г. заповедта е подписана от председателя на тогавашния Комитет по опазване на природната среда (КОПС), а не от министъра на горите и горските ресурси, като според съда само последният е имал право да обявява нови защитени територии.
  • Собствеността на дюните е променена от „изключителна държавна собственост“ в „държавна частна“, а начинът им на ползване е променен от „морски плаж“ на „пасище 10 категория“. С договор за замяна на недвижими имоти РД51- 434/12.02.2007 между Министъра на земеделието и горите Нихат Кабил и Мет Риъл Истейт ЕАД 1015,265 декара дюни стават частна собственост с оценка от 18 стотинки/кв.м.
  • През 2007г. свързаните фирми „Бета форест“ ЕООД и „Мирта инженеринг“ ЕООД придобиват чрез заменки общо 2709 дка държавни гори в района на Камчийски пясъци, които са оценени на 9 лв./кв.м.
Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име