Intrigi.bg Актуално Проф. Николай Овчаров: Големи колекции имат Божков, Димитър Иванови братя Бобокови

Проф. Николай Овчаров: Големи колекции имат Божков, Димитър Иванови братя Бобокови

112
0

Нещата се развиват бързо. Съветник съм на министъра. Не може християнски икони да се сложи в ислямския департамент на „Лувъра“ . Нещата започват от Вежди Рашидов. Има такива уговорки, но няма подписан договор. Това обясни по БТВ проф. Николай Овчаров.

Решението е да предложим на Лувъра изложба на Второто българско царство. Благодарение на църквата е оцеляла църквата по време на турското робство. Християнството е съхранило българския народ пот тежкото робство.

Изнасят се предмети от колекцията на Божков. Златната колекция е уникална. За тях ще се направят специални контейнери, с които ще се пренесат в Националния музей.  Не се говори за началото на този конфликт. Още през 2004 г. Георги Първанов призова да се амнистират големите колекции. Те са три-на Божков, Димитър Иванов и братя Бобокови.

То си беше борба. Подготвяхме нов закон. Битката бе голяма. Аз съм един от първите, които видя колекцията. Кирил Христосков ми ги показа. Покани ме Божков на работа, но аз отказах. Тези неща трябва да бъдат с доказан произход. В закона се обяви категорията „държател“. Какво значи това? Ако до 6 месеца не можеш да докажеш произхода, ти ставаш „държател“. Не можеш да продаваш предмети.

И след твоята смърт, държавата става собственик. Този вратичка се премахва вече.  Сега, ако не можеш да докажеш произход на даден предмет, държавата става собственик. През 2007 година по време на изложбите, предметите на Божков не са имали документи. Не е ясно как се е случила изложбата му в чужбина.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име