Intrigi.bg Актуално Проф. Драги Георгиев: Създават се исторически митове, с които след това се...

Проф. Драги Георгиев: Създават се исторически митове, с които след това се злоупотребява политически

137
0

Абсолютно неприемливо е политиката да разрешава исторически спорове или историците да разрешават политически спорове. Самокритичността е основният елемент, който може да ни движи напред, а не идеята, че притежаваме историческата истина за каквото и да било, а другата страна трябва да приеме тази истина. Това е пътят, който ни води до никъде, каза ръководителят на екипа на С. Македония в Съвместната българо-македонска комисия по историческите въпроси проф. Драги Георгиев, цитиран от скопското електронно издание “Локално“.

„Винаги е имало политизиране на историята или историзиране на политиката на Балканите и това е един от големите недостатъци на нашите историографии и дори в учебниците по история някои хора и събития от миналото винаги са митологизирани. От тях се правят митове, с които след това се злоупотребява политически. Нашата цел като Комисия е точно това – да избегнем злоупотребата с историята за политически цели, защото това винаги е било правено на Балканите. Нашата цел при изготвянето на указания за усъвършенстване на учебниците е да дадем препоръки, които абсолютно ще сведат до нула политизацията на определени лица, митологизирането, които след това се използват за ежедневни политически цели, каза Георгиев.

Той посочи, че последният път разговорите са забуксували около учебниците по история за 7 клас.

„Дебатът е за Средновековието, т.е. представянето на държавата на Цар Самуил в македонските учебници. Досега сме постигнали споразумение за съвместното честване на владетеля, но вторият сегмент е в учебниците. „Не можем да приемем да представяме тази държава като единствен и пряк наследник на Българското царство“, каза Георгиев.

Македонската страна, както заявиха от Комисията, е направила предложения, базирани на съвременните разбирания за историческото образование, подкрепени от Съвета на Европа и ЮНЕСКО, които зачитат различните възгледи и интерпретации от миналото и които се оказаха приложими при преодоляване на спорове, произтичащи от различни интерпретации на миналото. От българска страна тези предложения бяха отхвърлени като неприемливи и неприложими.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име