Intrigi.bg Политика Проф. Андрей Пантев: Така македонците доказват, че са българи

Проф. Андрей Пантев: Така македонците доказват, че са българи

262
0

„Мегаломанията, която демонстрират македонците, е поредното доказателство, че са българи, защото това е характерна наша черта. Тук напъните са комични“. Това коментира историкът проф. Андрей Пантев за БНР

Според него трябва да приемаме ситуацията по-мъдро от правото на правия, „отколкото да се джавкаме пред другите, за които нашите спорове са дребни теми“. „Не може исторически спор да бъде аргументация за влизане в една коалиция, каквато е Европейският съюз… Тук става дума за една комплексарска полемика, която звучи само на нашия полуостров“. 

„Това е братска страна и не можем да се разделим като врагове, а като близки. Как така онова население е българско, а излъчва такава жлъч срещу своите генетични братя. Не можем да се мразим само защото сме братя… Всичко трябва да бъде смалено като патетика и да приемем, че нашите деди са се били, но ние не трябва да залагаме на тези батални противопоставяния“.

На 6 ноември България уведоми Европейската комисия, че няма да приеме предложените към момента проекти на преговорна рамка за Република Северна Македония и съпътстващата декларация. Така, ако не бъде намерено решение, България може да блокира началото на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС.Премиерите на двете страни – Бойко Борисов и Зоран Заев, заявиха, че ще търсят общо решение.

Македонският външен министър Буяр Османи заяви на пресконференция днес, че е оптимист по отношение на преговорите с България, цитира думите му македонското електронно издание “Фактор“. Той заяви, че до последния момент македонската страна ще се опитва да постигне споразумение.

Османи каза, че е постигнат напредък по много въпроси, дори 7-8, които са чувствителни за едната или другата страна.

Все още ни остават три дни, ще работим до последния момент, за да докажем, че процесът на европейска интеграция не е процес, който е важен само за Република Северна Македония, но и за България и всички държави-членки на ЕС, особено за „доверието в Съюза, както и за регионалната динамика“, каза министърът. Той обясни, че през последните три месеца е имало интензивна комуникация на всички възможни нива, не само в Скопие, но и в чужбина, за постигане на съвместно решение с България.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име