Intrigi.bg Политика Проф. Александър Джеров: Някои политици се взеха за по-велики от Левски

Проф. Александър Джеров: Някои политици се взеха за по-велики от Левски

450
0

България изпадна в пореден политически нокдаун. След безбройните обиди, които партиите изрекоха една срещу друга, шанс за съставяне на редовен кабинет не се вижда.

Миналия петък БСП получи мандат за правителство. Нови, трети поред, предсрочни парламентарни избори чукат на вратата. Чудо ще бъде, ако това не се случи.

Новият парламент след трети избори обаче няма да бъде много по-различен от сегашния. А това утежнява още повече политическата ситуация на фона на задаващите се здравна и икономическа криза.

Потърсихме за коментар изтъкнатия ни юрист и парламентарист проф. Александър Джеров.


Интервю на Албена БОРИСОВА

– Голяма каша забъркаха политиците ни, проф. Джеров. Ще имаме ли редовно правителство?

– Не, категорично. Казвам го с много съжаление. Защото това е пагубно за България. Излагаме се пред света.
Тези, които смятаха, че искат и затова могат да свалят досегашната държавна власт, показаха, че не могат да създадат ново управление.

– Защо не успяха, толкова много парадираха?

– Нямат качества, нито потенциал. Нямат и линия, както и истинска програма. Не притежават и способност да ръководят. Сами доказаха, че не могат да управляват.

Да ръководиш една държава е много сложно. Тези така наречени партии на протеста вече два пъти доказаха, че не могат да управляват. Не виждам хора, които да имат качества да работят.

Не може само с омраза. Никой не е Господ. Всички бъркаме. Но трябва да си го признаваме и да го осъзнаваме. Не може само с обиди да се върви, особено след като немалко е направено през последните години. Абсурдно е да се казва „Без вас“, „Не ви искаме“. Сякаш от тях започва светът. Политиката е търсене на консенсус – сядаш на масата и преговаряш. В името на доброто на страната, а не за собственото си оцеляване.

– Защо партиите на протеста не можаха да преглътнат собственото си его, ами се изпокараха? Толкова ли много си повярваха, че всички се видяха победители?!

– Истината е, че хората не ги уважават. След като им отредиха толкова ниски проценти. А те се държат, сякаш са получили 100% подкрепа.
Хората на изборите, ако бяха единни, щяхме да имаме прекрасно правителство. Пак ще повторя, с рогата напред не бива в политиката. В този парламент освен караници и обиди аз нищо друго не чух.

– В предишно интервю за ПИК споделихте, че се страхувате от това, което ще се случи след последните предсрочни парламентарни избори. Сбъднаха ли се опасенията ви?

– Да, за мое голямо съжаление. Резултатите от изборите показаха едно разбито малцинство.
За няколко месеца направихме бъркотия и хаос, нищо друго. Никога, от Освобождението досега, България не е била така забатачвана.

– Защо стигнахме до това положение?

– Защото се взеха много насериозно, както и вие казахте. Решиха, че са по-велики от Левски, от Раковски… Не видяха какво иска мнозинството от хората.

– Ако отидем пак на избори, няма ли да се получи същата картина в парламента като сегашната?

 Абсолютно същата ще бъде. И това е тревожното. Вижте езика на депутатите от сегашното Народно събрание – дивотии и омраза надделяват. Мислите ли, че в следващото НС ще бъде различно?

Партиите на протеста вече взеха помежду си да се карат.Хората са отчаяни, отвратени и не искат повече избори.

– Какво очаквате за политическото близко бъдеще?

– Когато няма посока на движение, не можеш да пътуваш.

Да се приберат, да помислят, да поговарят с умни хора, такива има в България, и да спрат да сипят омраза.
Парламентът е място за спор, не за дивотии.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име