Intrigi.bg Куриози Проучват потънал 300-годишен испански кораб, пълен със съкровища за милиарди долари

Проучват потънал 300-годишен испански кораб, пълен със съкровища за милиарди долари

44
0

Колумбия стартира началната фаза на подводна експедиция за проучване на испански военен кораб, потънал в Карибско море преди повече от 300 години, за който се смята, че съдържа артефакти на стойност милиарди долари, а правата върху тях са обект на ожесточен спор.

(Във видеото може да научите повече за: Израелски археолози откриха редки съкровища сред останките на два потънали кораба)

Открит през 2015 г. във водите край бреговете на пристанищния град Картегена от колумбийското правителство, „Сан Хосе“ често е наричан „свещеният граал на корабокрушенията“.

Смята се, че тримачтовият кораб с 62 оръдия – флагманът и най-големият галеон на испанския флот – е превозвал злато, сребро, изумруди и други ценни стоки от мините в Потоси, Перу. Твърди се, че е пътувал от Панама за Колумбия, когато потъва с 600 души на борда на 8 юни 1708 г. по време на битка с британски кораби във Войната за испанското наследство.

Първият етап на експедицията ще се съсредоточи върху заснемането на кораба с помощта на „ненатрапчиви“ дистанционни сензори, заяви Колумбийският институт по антропология и история (ICANH), като добави, че резултатите от първоначалната експедиция могат да проправят пътя за последващи проучвания, които ще включват извличане на археологически материали от потъналия кораб.

След това изображенията ще бъдат използвани за съставяне на опис на археологическите находки на морското дъно.

ICANH също така е обявила мястото на откритието за национална „защитена археологическа зона“, за да „запази научната и археологическата му стойност“.

Изследователите казват, че планират да използват и подводен плавателен съд с технологии за акустично позициониране, както и автомобил за дистанционно управление с различни сензори и инструменти, който може да се спусне на дълбочина до обекта.

„Това правителство прави нещо, което е безпрецедентно… изследва потъването на галеона като възможност за разбиране на историята и културата“, заяви министърът на културата Хуан Давид Кореа на пресконференция в Картахена в сряда, където беше даден и стартът на експедицията.

Правна битка за милиарди долари за права

Откриването на „Сан Хосе“ е от значение за Колумбия заради съкровището от културни и исторически артефакти на кораба и сведенията, които те могат да дадат за икономическия, социалния и политическия климат в Европа в началото на XVIII век.

Но то предизвика и съдебна битка за няколко милиарда долара.

Колумбия твърди, че е открила „Сан Хосе“ през 2015 г. с помощта на международни учени.

Твърденията им обаче се оспорват от базираната в САЩ компания за морски спасителни дейности Sea Search-Armada (SSA), известна преди това като Glocca Morra, която твърди, че именно тя е открила корабокрушението в началото на 80-те години на ХХ век.

SSA започва съдебна битка срещу колумбийското правителство в Постоянния арбитражен съд, като твърди, че има право на около 10 млрд. долара – половината от приблизителната стойност на съкровището на потъналия кораб.

Колумбийското правителство оспорва претенциите на SSA.

Според докладите, публикувани от SSA, загубата на кораба „Сан Хосе“ и неговия товар е причинила финансови затруднения на търговците в цяла Европа и Новия свят.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име