Intrigi.bg Политика Протест пред Министерски съвет заради очакваните средства за заплати на държавните служители

Протест пред Министерски съвет заради очакваните средства за заплати на държавните служители

45
0

Протестен митинг пред Министерския съвет (МС) ще организират днес от Синдиката на административните служители (САС) „Подкрепа“ и Федерацията на независимите синдикати от държавното управление и организации (ФНСДУО) към Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ).

Акцията е насрочена за 9:30 ч. и е във връзка с очакваното постановление за преодоляване на диспропорциите във възнагражденията на служителите в държавната администрация, съобщиха от пресцентъра на Конфедерацията на труда „Подкрепа“.

Председателите на САС и ФНСДУО заявиха, че имат опасения, че размерът на средствата в проекта на постановление, който им е бил представен, може да бъде намален. 

„Притесненията ни са, че това постановление трябваше да бъде прието до 31 март. На 31 март беше разпратено в проектния му вид до институциите и трябваше да бъде прието на 1 април“. Тази точка обаче беше отложена за сряда, което само по себе си означава, че „някой тъкми някакви промени“, каза председателят на САС „Подкрепа“ Кремена Атанасова.

Атанасова припомни, че основното искане на синдиката е за 30-процентно увеличение. Не само, че тези пари трябва да се дадат, а трябва да се дадат допълнително до края на годината до достигане на исканията, коментира също тя. 

Последно останаха към 260 млн. лв. за изравняване на диспропорциите в държавната администрация. Те са заложени в бюджета, само чакаме разпределението по министерства и по агенции. Той също потвърди, че притесненията са се появили, след като в понеделник тези пари не са били гласували от Министерския съвет. Няколко пъти имахме работни срещи, на които съгласувахме нещата, каза председателят на ФНСДУО Кръстьо Боянов.

Синдикатите напомниха, че се очаква увеличението на възнагражденията на работещите в Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта и бюрата по труда, Главната инспекция по труда, Националната агенция за приходите, Националния осигурителен институт, Комисията за защита на потребителите, Националната здравноосигурителна каса и др. Става въпрос за над 50 000 работещи в обществения сектор, каза Боянов. Има заплати, останали на нивото на минималната заплата, и затова методиката трябва да доведе до ръст на базата на най-ниските заплати, уточни той. Ние се бяхме обединили около това, което беше договорено като методика и постановление, бяхме доволни, посочи също Боянов. 

В понеделник със свое постановление правителството одобри допълнителни разходи/трансфери по бюджетите на Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, и на общините, в размер на 71,8 млн. лева. В сряда ще имаме следващо решение за още по-голям кръг от хора в администрацията, обясни в началото на вчерашното правителството заседание премиерът в оставка Николай Денков.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име