Intrigi.bg Актуално Протести в София и Страсбург срещу приемането на пакет Мобилност

Протести в София и Страсбург срещу приемането на пакет Мобилност

300
0

Тази нощ председателят на Европейския парламент Антонио Таяни е върнал пакета „Мобилност“ в транспортната комисия и днес вот няма да има. Това съобщи в ефира на Сутрешния блок на БНТ1 Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.

„Благодарим на нашите евродепутати, които с много, много усилия от тяхна страна да стигнат до този резултат“, добави той.

Информацията до късно снощи беше, че ще се проведе второ гласуване за влизане на текстовете в дневния ред на тази пленарна сесия.

Курумбашев: Пакет „Мобилност” се връща в транспортната комисия

Днес няма да има вот по пакета „Мобилност”. Дебат ще има, но не и гласуване. Пакетът се връща в транспортната комисия. Това заяви пред БНР евродепутатът Петър Курумбашев.

„Вестта стана известна малко преди полунощ. Изведнъж цялата листа за гласуване изчезна от страницата на ЕП. Също така изчезна от дневния ред и трите досиета, които бяха за прочутия пакет за мобилност. Това е възможно, след като Антонио Таяни е взел своето решение по чл. 175 от правилника на парламента – че председателят на парламента има право, когато има постъпили над 50 изменения, след консултации с председателя на водещата комисия, в случая транспортната, да върне за ново разглеждане досиетата във водещата комисия. Сега очевидно има повече от 50 изменения. Нашите екипи с колегите от други държави се оказа, че сме подготвили над 1600 изменения, които успяхме да внесем до петък. Той се е възползвал от това свое право да ги прати обратно за разглеждане в транспортната комисия“, обясни Курумбашев.

За днес е планиран протест на българските превозвачи.

Над 100 от тях заминаха за Страсбург, за да се включат в недоволството пред сградата на Европарламента. Заедно с тях ще протестират и превозвачи от Румъния, Полша, Литва и Словения. Техни представители трябва бъдат допуснати в зала, ако има обсъждане. Паралелно с протеста в Страсбург, такъв ще има и в София. Представители на 12 000 родни транспортни фирми с международен лиценз ще се съберат по обед пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ и ще се отправят към сградата на Европейската комисия у нас на улица „Раковски“.

Снощни стана ясно, че премиерът Борисов е поискал подкрепа от шестима премиери за пакета „Мобилност“. „Днес писах на премиерите на Гърция, Испания, Ирландия, Португалия, Словакия и Хърватия, както и на лидерите на партии от ЕНП от тези държави, с молба да подкрепят усилията на българските евродепутати за удължаване на срока за дебати и изработване на едни по-балансирани и справедливи мерки по пакета „Мобилност“, съобщи министър-председателят Бойко Борисов.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име