Intrigi.bg Политика Протестиращи опитаха да се барикадират в парламента, Караянчева реагира

Протестиращи опитаха да се барикадират в парламента, Караянчева реагира

75
0

Протестиращи майки от „Системата ни убива“ влязоха в сградата на парламента и отказват да го напуснат.

Те отправиха писмо до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и парламентарните групи, с което поискаха среща в периода от 16 до 18 септември. С майките имаше и малко дете. От „Системата ни убива”, заедно с Мая Манолова и активисти на „Изправисе.бг” влязоха в деловодството на Народното събрание още сутринта за уговорена среща с БСП.

„Има дете долу. Молбата ми е призовавам и майката, нека детето да се прибере вкъщи, защото тук е изложено на риск. Не бива да се използват децата. Майките ще бъдат чути, както винаги са били. Има заповед, която е на база заповедта на министъра за пропускателен режим в парламент с оглед COVID-19“, каза Караянчева.

„Това, което сутринта получих от майките, които днес разбирам, че продължават да стоят на пропуска, е едно писмо до мен, до всички парламентарни групи и до народните представители, които не членуват в групи. То е възвание, от което аз разбирам, че те искат да разговарят с нас“, обясни Караянчева.

Тя увери, че писмото е препратено до всички групи и подчерта, че не вижда причина жените да продължават да стоят във фоайето на един от входовете, тъй като нямат никакви други искания.

В писмото си майките искат ръководството на парламента да проявяват „достойнство и смелост“ да се срещне с тях, за да предоставят своята гледна точка за намиране на „конструктивни решения за помиряване на народа“.

Те настояват за среща с депутатите от всички парламентарни групи. Във фоайето са оставили 240 декларации, с цел да съберат 120 подписа за оставката на правителството.

„Не виждам каква е причината те да продължават да стоят тук. Аз съм заявила своето желание за диалог с тях. Уточняваме кога ще е възможно ПГ на ГЕРБ да ги приеме. Оттук нататък това, че те стоят там и търсят контакт с народни представители, аз недоумявам“, каза председателят на парламента.

„Няма да позволя в Народното събрание да се правят провокации, не бива да допускаме това, което се случи предния път с барикадираните сестри. Призовавам НСО да си свършат работата и да уведомяват гражданите за моите разпоредби“, допълни председателят на парламента Цвета Караянчева.

Междувременно още протестиращи и полицаи пристигнаха пред сградата на Народното събрание.

Около 16.20 часа жена легна на булевард „Дондуков“ и каза, че умира. Движението на автомобили бе спряно. Жената каза, че живее с пенсия от 186 лева. Няколко минути по-късно тя се премести и свлече в краката на полицаите, охраняващи входа на парламента. Не пожела да каже коя е, но обясни, че това е последното, което иска да направи преди да умре. Беше извикана линейка.

Движението по булевард „Дондуков“ бе спряно. На място пристигна и Арман Бабикян от „Отровното трио“.

В крайна сметка НСО изкара със сила протестиращите от сградата на Народното събрание. В отговор към нея и полицаите отпред полетяха домати, яйца, бутилки минерална вода, хвърляни от демонстрантите на площад „Независимост”.

Вера Иванова от „Системата ни убива” обяви пред медиите, че служители на НСО са били ритали протестиращите жени. А вкараното вътре в парламента момчето с увреждания е получило криза. Заради това и дойде линейка на място, която откара детето. Протестиращите призоваха президента да разпусне НСО.

В отговор на обвиненията на Иванова НСО излезе с официално изявление:

„На основание чл. 27 от Закона за Националната служба за охрана и във връзка с чл. 5, ал. 2 и чл. 13 и чл. 23а от Правилника за вътрешния ред на Народното събрание на Република България, служители на НСО, в тясна координация с Министерството на вътрешните работи, изведоха принудително група граждани, които в нарушение на посочените разпоредби отказаха да напуснат охраняем от НСО обект – сграда на Народното събрание. Националната служба за охрана спазва стриктно приложимия към дейността и функциите ѝ закон и съответните подзаконови нормативни актове. НСО няма да допусне да бъде употребявана за политически цели и ще се противопостави остро на всякакви опити в тази посока.”

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име