Intrigi.bg Политика Протестиращи опитаха да пресрещнат Кьовеши при срещата й с Гешев

Протестиращи опитаха да пресрещнат Кьовеши при срещата й с Гешев

21
0

Протестиращи пред Съдебната палата граждани са влезли в сблъсъци с полицията за кратко в опит да влязат в сградата, в която около 18.30 ч. е влязла европейският главен прокурор Лаура Кьовеши, съобщи Би Ти Ви. Тя пристигна по-рано днес в България, която е първата държава, която посещава след като европейската прокуратура започна да работи в началото на този месец.

Кьовеши е влязла в Съдебната палата през задния вход, няма информация с кого се среща, информира Би Ти Ви. Програмата й не е съобщена официално.

По-рано през деня Кьовеши се срещна с правосъдния министър Янаки Стоилов, а на излизане от сградата беше пресрещната от активистите на „Правосъдие за всеки“, които разпространиха нейна снимка.

БНР съобщи, че пред сградата на Министерството на правосъдието Кьовеши е била пресрещната с плакати на български, на румънски и на английски език с призив да не вярва на обвинител №1 Иван Гешев и скандирания „Гешев е позор!“.

Протестите пред Съдебната палата бяха възобновени вчера по инициатива на „Боец“. Искането е за оставка на главния прокурор Иван Гешев.

По-късно прокуратурата потвърди с прессъобщение, че Гешев и Кьовеши са разговаряли в Съдебната палата. От него се разбира, че Иван Гешев е поздравил Лаура Кьовеши във връзка с официалния старт на 1 юни 2021 г. на работата на Европейската прокуратура. Главният прокурор Иван Гешев изрази увереност в перспективите за успешно сътрудничество в интерес на европейските граждани между Прокуратурата на Република България и Европейската прокуратура по противодействие на измамите със средства на Европейския съюз, злоупотребите с ДДС, изпирането на пари, корупцията и организираната престъпност, се казва в прессъобщението на държавното обвинение.

Протестиращи опитаха да пресрещнат Кьовеши при срещата й с Гешев

Информацията на Министерството на правосъдието за разговора между министър Стоилов и европейския прокурор номер 1 е малко по-пространна.

Стоилов е отбелязал високите очаквания на българското общество за активни и резултатни действия на европейската прокуратура. Той е изразил готовността на министерството за сътрудничество с Европейската прокуратура.

Кьовеши е цитирана да казва, че за ръководената от нея институция е много важно да отговори на високите очаквания и всички делегирани прокурори да заработят своевременно. Европейският главен прокурор подчертала, че с българското държавно обвинение е подписано работно споразумение за назначаване на 10 души и това не е въпрос, който подлежи на дискусия.

Протестиращи опитаха да пресрещнат Кьовеши при срещата й с Гешев

„Г-жа Кьовеши и министър Стоилов обсъдиха и темата за специализираното правосъдие. Гостът изрази становище, че въпросът е дискусионен и в Европейския съюз няма единен модел. Според европейския главен прокурор решението по въпроса е политическо и зависи какво е предложението на министъра на правосъдието. По думите й разследванията срещу лица, заемащи висши длъжности, следва да приключват бързо, защото това е в интерес на самите тях, на обвинението и на обществото“, информира правосъдното министерство.

Утре Кьовеши ще се срещне с българските медии.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име