Intrigi.bg Актуално Прокурори, следователи и служители от няколко прокуратури в страната излязоха на мълчалив...

Прокурори, следователи и служители от няколко прокуратури в страната излязоха на мълчалив протест

216
0

Прокурори, следователи и служители в прокуратурите във Велико Търново, Варна, Добрич, Силистра, Разград, Шумен, Плевен, Габрово, Благоевград и в Софийския апелативен район излязоха на мълчалив протест пред сградите на Съдебните палати в цялата страна.

Магистрати и служители от района на Апелативна прокуратура – София, чрез мълчаливо несъгласие изразиха своята позиция срещу посегателството върху независимостта на съдебната власт, пред сградите на прокуратурите. „Длъжни сме да реагираме, когато е налице недопустим политически натиск върху независимата съдебна власт и принципа за разделение на властите. Считаме, че опитите чрез спешно лобистко „законодателство“ да бъдат унищожени най-ефективните структури за борба с организираната престъпност, корупцията и престъпленията по Глава I от Наказателния кодекс не са в интерес на българските граждани и общество. Категорично заявяваме, че прокуратурата следва да бъде част от съдебната власт, което гарантира нейната независимост“, заявяват те.

Във Велико Търново пред Съдебната палата, прокурори, следователи, служители също излязоха с мълчалив протест в несъгласие с внесеното  предложение в  45-то Народно събрание за изменение и допълнение на НПК и ЗСВ, с които според тях се нарушават принципа за разделение на властите и независимостта на съдебната власт.

Пред Съдебните палати във Варна, Добрич, Силистра, Разград и Шумен се провеждат мълчаливи бдения, с които прокурорите, магистратите и съдебните служители от Апелативна прокуратура – Варна, всички Окръжни и Районни прокуратури в района изразяват своето несъгласие с прибързаните и необмислени опити за промени в Закона за съдебната власт и Наказателно – процесуалния кодекс. 

Пред сградата Съдебна палата в град Плевен на мълчаливо присъствие излязоха прокурори, следователи и служители от Плевенския съдебен район в израз на несъгласие с внесените законопроекти в 45-ото Народно събрание за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт (ЗСВ) и Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които те смятат, че се нарушава принципът на разделение на властите и независимостта на съдебната власт в България. 

Протестират и магистрати в Габрово. С това те изразяват позицията си  на недоволство от прибързаното и без широко обсъждане приемане на важни промени в ЗСВ и НПК. „Магистратите отправят и апел към законотворците в държавата  за запазване на независимостта на Прокуратурата като орган на съдебната власт и осигуряване на реална възможност за работа на прокурорите и следователите без каквото и да било вмешателство от страна на която и да е политическа партия. Магистратите изразяват и желанието си за приемането на промени в нормативните актове, насочени не само към воденето, но и към ефективното приключване на разследването по дела за тежки и с фактическа и правна сложност престъпления“, уточняват от прокуратурата в Габрово.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име