Intrigi.bg Крими Прокуратурата прекрати дело срещу Марешки за натиск с цел аптекарски монопол

Прокуратурата прекрати дело срещу Марешки за натиск с цел аптекарски монопол

240
0

Разследването за престъпен сговор срещу Веселин Марешки и други двама бивши депутати от „Воля“ е прекратено от Специализираната прокуратура, съобщи „Сега“. През 2018 г. тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров поиска имунитетите на Марешки и двама депутати от партията му – Кръстина Таскова и Пламен Христов, а прокуратурата официално съобщи, че Марешки е използвал служители от Агенцията по лекарствата, за да монополизира пазара на медикаменти. Разследващите твърдяха, че за целта той е оказвал натиск на конкуренти чрез масирани проверки от близки до него служители на Агенцията по лекарствата, която е подчинена на Министерството на здравеопазването.

Делото бе изпратено в Специализираната прокуратура, а на Марешки бе повдигнато обвинение за това, че в периода от есента на 2012 г. до края на 2015 г. във Варна, Добрич, Видин, Плевен и София е заплашил седем собственици на аптеки с увреждане на имуществото им и други противозаконни действия с тежки последици за тях.

„Сега“ съобщава, че разследването за престъпен сговор е прекратено на 19 юли т.г., а според наблюдаващия прокурор обвиняемите не са извършили изнудване – конкретно заплахи с насилие, разгласяване на позорящи обстоятелства, увреждане на имущество или друго противозаконно действие с тежки последици за пострадалия или негови близки.

Действията им са квалифицирани като нелоялна конкуренция по смисъла на Закона за защита на конкуренция, а според Наказателния кодекс това не е престъпление и Комисията за защита на конкуренцията вече е уведомена.

Справка в регистъра на КЗК показва, че прокуратурата е сезирала комисията срещу Марешки още в началото на 2017 г. и по случая вече има решение – Марешки и обвинените с него не са нарушили закона, пише още „Сега“.

Нарушение има само от страна на „Фармнет“, за което дружеството се санкционира с на 0,1% от приходите за финансовата 2016 г., т.е. с 494 839 лв. Това решение е отменено от Върховния административен съд през юли 2020 г. и КЗК е осъдена да плати на „Фармнет“ 8050 лв.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име