Intrigi.bg Крими Прокуратурата: Обвинените в шпионаж се уговарят дори в ареста

Прокуратурата: Обвинените в шпионаж се уговарят дори в ареста

250
0

4 тома нови доказателства внесе военната прокуратура във Военно-апелативния съд по разследването срещу задържаните за шпионаж в полза на Русия. Два от томовете са със секретни материали, намерени по време на обиските. Другите два са разпити на свидетели. От тях става ясно, че в ареста обвиняемите са се уговаряли кой какви обяснения да даде, за да манипулират разследването и да обяснят намерените у тях секретни документи, твърди БНТ. 

Новите материали са приложени към вече представените от държавното обвинение 44 тома и, защото Софийският военно-апелативен съд решава днес дали петима от шестимата обвинени за шпионаж в полза на Русия да останат в ареста. 

Преди седмица прокуратурата се похвали, че е разбила добре внедрена в МО и военното разузнаване група.

Държавното обвинение обяви това за безпрецедентно, а главният прокурор дори сравни случая с т.нар. Петорка от Кеймбридж – популярно название за шпионите, известни с това, че са вербувани от съветското НКВД в британския университет през 30-те години на миналия век.

Прокуратурата обяви, че един от българската група е направил самопризнания и беше пуснат под парична гаранция. Останалите петима военният съд остави за постоянно в ареста. Петима от тях обжалват сега отново задържането си.

Първоначално нямаше искане от един от тях – т.нар. от прокуратурата Резидент. Става въпрос за бившия шеф във военното разузнаване 74-годишния Иван Илиев. По-късно в съда бе получена и неговата молба да бъде пуснат от ареста. Заради закъснението обаче, само неговото искане ще бъде гледано в понеделник. 

Другите задържани са неговата съпруга Галина, зам.шефът на бюджетната дирекция на МО полк. Петър Петров, шеф на секретна секция в парламента и един действащ служител на военното разузнаване. Друг настоящ от военното разузнаване е лицето с паричната гаранция.

След няколко часово заседание Военно-апелативният съд потвърди първо мярката „задържане под стража“ на Петров като прие всички аргументи на прокуратурата.  „Единственото, което към момента продължавам да твърдя е, че по това дело не е изяснен предметът на престъплението шпионаж. Предметът на престъплението е информация, представляваща държавна тайна. И към настоящия момент не е ясно какво представлява тази информация, която прокуратурата претендира, че е събирана от нашия подзащитен“, коментира неговият адвокат Петър Петков. На обратното становище беше прокуратурата, според която новите доказателства допълват първоначалната информация за шпионската му дейност. От държавното обвинение са категорични, че полк. Петров е събирал класифицирана информация на работното си място, която обаче на този етап не може да бъде конкретизирана като съдържание.

По-късно Военно-апелативният съд остави за постоянно в ареста и Любомир Медаров, директор на секретната регистратура в НС. Адвокатът му Васил Василев каза пред медиите, че неговият клиент няма обвинение да е предавал на някого нещо. Той заяви, че за неговия подзащитен е спокоен и не знае за каква държавна тайна той е в ареста. Като обясни, че ако няма държавна тайна, няма и шпионска дейност. Василев коментира още, че съдът е потвърдил постоянния арест на Медаров без да каже своите мотиви, което според него е недопустим от правото акт.

Елин Алексов, ръководител на военно-апелативна прокуратура, който е и прокурор по две от мерките на обвиняемите, коментира, че като офицер не се гордее, че други офицери са предали държавата.

След два часа бе потвърден и ареста на действащия служител от военното разузнаване, а още час и половина по-късно съдът остави в ареста и Галина Илиева.

В същото време БНТ, позовавайки се на свои източници, обяви, че заради случая с бягството на Иван Илиев е пусната проверка, включително и финансова във военна полиция, която е трябвало да го задържи. Добавя се, че били извикани на разпит и бивши шефове на военното разузнаване.

Кампанията за борба с т. нар. руски шпиони в България е натрапена на София отвън. Това заяви в същото време гооворителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

„Не мога да не се съглася, че доколкото това не отговаря на интересите на българския народ, зад това най-вероятно стои насърчаване на подобни стъпки и действия отвън. Защото е невъзможно нещо подобно да се обясни с коренните, националните естествени интереси на България“, каза тя на брифинг. Захарова отново натърти, че паралелното с аферата обявяване на двама руски дипломати за персона нон грата в България е петият подобен случай.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име